Ο δύσκολος γρίφος της διπλωματίας Τραμπ στον ΟΗΕ

Ο δύσκολος γρίφος της διπλωματίας Τραμπ στον ΟΗΕ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Τα επιτεύγματά του στην εξωτερική πολιτική, που περιορίζονται στην προσέγγιση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, προέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επαινώντας όχι μόνο τον Κιμ, αλλά και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, για τον οποίο είπε ότι θα «είναι πάντα διαθέσιμος», σύμφωνα με άρθρο των New York Times.

Σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου επισημαίνουν τώρα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν αφορά πλέον το ενδεχόμενο ο Τραμπ να είναι εριστικός, αλλά να αποδειχθεί ιδιαίτερα υποχωρητικός και πρόθυμος να συνδιαλλαγεί με παμπόνηρους αντιπάλους των ΗΠΑ. Η ομάδα συμβούλων του Τραμπ έχει αποδυθεί τώρα σε αγώνα δρόμου για να προλάβει ενδεχόμενη συνάντηση του προέδρου με τον Ιρανό ομόλογό του, στο παρασκήνιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Ο πρόεδρος είναι έτοιμος να απειλήσει, αλλά ταυτόχρονα θέλει πολύ να υπογράψει τη “συνθήκη του αιώνα”. Με τη Βόρεια Κορέα αυτό κατέστη δυνατό, καθώς ο συνομιλητής του ήταν πρόθυμος. Η ιρανική ηγεσία, όμως, εκτιμά ότι μία συνάντηση με τον Τραμπ θα νομιμοποιήσει τη στρατηγική τους», λέει πρώην στέλεχος του Λευκού Οίκου της προεδρίας Ομπάμα.

Ο Τραμπ ήθελε η αυριανή συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας να αφορά αποκλειστικά το Ιράν, παρά τη διαφωνία Βρετανίας και Γερμανίας, οι οποίες υπογράμμισαν ότι κάτι τέτοιο θα έδινε το δικαίωμα στον πρόεδρο Ροχανί να απαντήσει. Την άποψη του Τραμπ μετέβαλε, τελικά, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας –και πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ– Τζον Μπόλτον. Η διπλωματική πείρα του Μπόλτον τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι η παρουσία του Ρουχανί στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προσέφερε στην Τεχεράνη ιδανικό βήμα για την έκθεση των απόψεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αποκαλύπτοντας την ίδια ώρα τη διχογνωμία στο εσωτερικό της δυτικής συμμαχίας.

Η Ε.Ε. εκτιμά ότι οι μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν ευνοούν μόνο ακραία στοιχεία στο ιρανικό καθεστώς, πλήττοντας την επιρροή των μετριοπαθών, όπως είναι ο πρόεδρος Ροχανί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή