ΚΟΣΜΟΣ

Καθυστέρηση στην εισαγγελική έρευνα για το Μάτι

Καθυστέρηση στην εισαγγελική έρευνα για το Μάτι

Αλλάζουν τα δεδομένα στην εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την απόδοση ευθυνών για την εκατόμβη των νεκρών και τις τεράστιες καταστροφές, λίγο πριν από την κλήση, ως υπόπτων, στελεχών των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και της Αυτοδιοίκησης, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με παραγγελία της, ζητεί να ληφθεί υπόψη και το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, πριν η Εισαγγελία καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα για τους υπευθύνους της βιβλικής καταστροφής.

Και ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος –ο οποίος επόπτευε και μετείχε προσωπικά των ερευνών και παρέλαβε χθες το πόρισμα, περί τις εκατό σελίδες, του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα-πυραγού– βρισκόταν στο τέλος της έρευνας και στο στάδιο να αποστείλει κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους από Περιφέρεια, δήμους, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δημιουργεί νέα δεδομένα. Κυρίως, μεταθέτει τη μετάβαση της διαδικασίας στο επόμενο στάδιο για απροσδιόριστο, για τη ώρα, χρονικό διάστημα. «Αδιανόητη» χαρακτήρισε η Ν.Δ. την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά «αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης.

Παράλληλα, στο τέλος του μήνα, δηλαδή σε μία εβδομάδα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ. Ζαγοραίος ολοκληρώνει τη θητεία του –εξελέγη ήδη ο αντικαταστάτης του–, και ενώ όλα έδειχναν ότι θα παρέμενε στη θέση του για να ολοκληρωθεί η έρευνα και για να μην υπάρξει χρονοτριβή, εντούτοις ο ίδιος δεν έχει λάβει εντολή παραμονής και, όπως φαίνεται, η έρευνα θα συνεχιστεί από τους δύο νέους αντεισαγγελείς που τον βοηθούσαν τελευταία (Ν. Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος). Επί της ουσίας, η αλλαγή εισαγγελέα με τη σειρά της διαμορφώνει νέα δεδομένα, τουλάχιστον στη χρονική εξέλιξη της διαδικασίας. Στο πλαίσιο των ερευνών ήδη έχουν κληθεί, ως ύποπτοι, για εξηγήσεις δύο στελέχη της Πυροσβεστικής για την παροχή ψευδών στοιχείων σχετικά με τη φονική πυρκαγιά και έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως εκτιμούν εισαγγελικές πηγές, δημιουργούν νέα δεδομένα στην έρευνα και προκαλούν τουλάχιστον χρονικές καθυστερήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια εθνική τραγωδία, για την οποία οι συγγενείς των θυμάτων και οι εκατοντάδες κατεστραμμένοι ζητούν απόδοση δικαιοσύνης.