Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στη χρήση των κυρώσεων ως «όπλων»

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στη χρήση των κυρώσεων ως «όπλων»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή απέναντι στη χρήση των κυρώσεων ως όπλων από πλευράς των ΗΠΑ, ενώ η Άγκυρα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον για την τύχη του χριστιανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κρατείται στην Τουρκία από τις τουρκικές αρχές.

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον ευαγγελιστή πάστορα, ο οποίος μετά από 21 μήνες κράτησης στις τουρκικές φυλακές, βρίσκεται πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος από την τουρκική Δικαιοσύνη για τις κατηγορίες περί σύνδεσης του με τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από το πράξικοπημα του Ιουλίου 2016, ο Μπράνσον ενδέχεται να καταδικαστεί ακόμη και σε 35 χρόνια φυλάκισης. 

«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός στην αυθαίρετη ακύρωση των εμπορικών συμφωνιών και στη χρήση των οικονομικών κυρώσεων ως όπλων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω της διεξαγωγής εποικοδομητικού διαλόγου επί ίσοις όροις», προσέθεσε.

Τον Αύγουστο, με αφορμή την υπόθεση Μπράνσον, ο Τραμπ ενέκρινε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, με την Άγκυρα να απαντά άμεσα, προχωρώντας και εκείνη σε αύξηση των τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού από τις ΗΠΑ. Η οικονομική αυτή διαμάχη έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου. 

«Σήμερα, κάποιες χώρες προσπαθούν επίμονα να δημιουργήσουν χάος. Είμαστε υπέρ την επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου επί ίσοις όροις», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της αμερικανικής στήριξης στους Κούρδους αντάρτες στη Συρία. «Αυτοί που εξοπλίζουν τρομοκράτες με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά και χιλιάδες αεροπλάνα φορτωμένα με όπλα για χάρη των τακτικών συμφερόντων τους, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα νιώσουν λύπη στο μέλλον», υπογράμμισε σχετικά ο Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή