Στη Μάλτα οι 58 μετανάστες από το πλοίο «Aquarius»

Στη Μάλτα οι 58 μετανάστες από το πλοίο «Aquarius»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Στη Μάλτα τελικά επρόκειτο να αποβιβαστούν οι 58 μετανάστες από το πλοίο «Aquarius», οι οποίοι στη συνέχεια θα μοιραστούν σε τέσσερις χώρες. «Η Μάλτα και η Γαλλία εντείνουν τις προσπάθειες για να λύσουν το αδιέξοδο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος εξήγησε πως από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν θέλουν να αποδείξουν ότι είναι εφικτή μια πολυμερής προσέγγιση στο μεταναστευτικό. Επί μέρες το πλοίο αναζητούσε ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει τους μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο και οι ευρωπαϊκές χώρες έριζαν ποια (δεν) θα υποδεχθεί τους ανεπιθύμητους επιβάτες. Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τη Γαλλία και την Ισπανία να υποδεχθεί 10 από τους 58 μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο και βρίσκονται πάνω στο «Aquarius». Η απόφαση υποδοχής αυτών των 10 προσώπων ελήφθη «με αλληλέγγυο και συντονισμένο τρόπο με την Ισπανία και τη Γαλλία», ανέφερε το πορτογαλικό υπ. Εσωτερικών.

Η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε να αποβιβάσει το «Aquarius» τους μετανάστες στη Μάλτα αντί στη Μασσαλία, όπως έχει ζητήσει την άδεια να κάνει. «Είμαστε σαφείς για το γεγονός ότι δεν πρέπει να περάσει τέσσερις ή πέντε ημέρες στη θάλασσα. (…) Πρέπει να αποβιβάσει άμεσα και σήμερα βρίσκεται κοντά στη Μάλτα», δήλωσε χθες η πηγή αυτή η οποία ζήτησε να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση. «Εργαζόμαστε για μια ευρωπαϊκή λύση, όπως είχε γίνει προηγουμένως» για το «Aquarius», όταν, τον Ιούνιο, το πλοίο έλαβε άδεια να αποβιβάσει τους μετανάστες στη Βαλένθια, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε διάφορες χώρες. Σε αντίθεση με την Ισπανία, η Γαλλία δεν είχε δεχθεί ώς τώρα την αποβίβαση μεταναστών από πλοία διάσωσης, επιχειρηματολογώντας ότι βάσει του δικαίου της θάλασσας οι ναυαγοί πρέπει να αποβιβάζονται στο πιο κοντινό «ασφαλές λιμάνι».

Το πλοίο έχει ναυλωθεί από τη ΜΚΟ SOS Mediterranee και διαπλέει τη Μεσόγειο για να περισυλλέγει μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν κρυφά στην Ευρώπη. Η κατάσταση αποκρυσταλλώνει πολλές από τις εντάσεις στην Ευρώπη, κυρίως ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, η οποία είχε αρνηθεί να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του «Aquarius» στα λιμάνια της κατά το παρελθόν. Σημειώνεται ότι ο Παναμάς ακύρωσε την εγγραφή του πλοίου στο νηολόγιό του και, κατά συνέπεια, το «Aquarius», προς το παρόν, ταξιδεύει χωρίς σημαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή