Μετωπική ρήξη Μακρόν – Τραμπ στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Μετωπική ρήξη Μακρόν – Τραμπ στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε κάτι που ουδείς προκάτοχός του είχε καταφέρει. Με το ξεκίνημα της ομιλίας του στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην κατάμεστη αίθουσα αντήχησαν ειρωνικά γέλια. Αιτία στάθηκε ο κομπασμός του ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια η κυβέρνησή του είχε πετύχει όσα σχεδόν καμία άλλη δεν είχε καταφέρει στην αμερικανική ιστορία.

Για δεύτερη κατά σειράν χρονιά, επιδόθηκε σε ιδεολογικό λίβελλο εναντίον της παγκοσμιοποίησης και υπέρ της εθνικής κυριαρχίας, μέσα στον κορυφαίο θεσμό πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας. Υπήρχαν βέβαια και χτυπητές διαφορές. Πέρυσι, στην πρώτη του παρουσία στα Ηνωμένα Εθνη, είχε εκτοξεύσει σωρεία απειλών κατά του «μικρού πυραυλάνθρωπου», όπως αποκαλούσε τότε τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Φέτος είχε μόνο επαίνους για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, αν και επανέλαβε ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ώσπου να ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση.

Προνομιακός στόχος του ήταν φέτος το Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε «διεφθαρμένη δικτατορία» για να υπερασπιστεί την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά. Εντονες ήταν οι επικρίσεις του και εναντίον της Κίνας, την οποία κατηγόρησε για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί τόνισε ότι οι ΗΠΑ πάσχουν από «διανοητική αδυναμία», επισημαίνοντας ότι η αμερικανική προσέγγιση ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

Καταπέλτης εναντίον των πολιτικών Τραμπ ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος καυτηρίασε τον απομονωτισμό, τον εθνικισμό και «τον νόμο του ισχυρού», όπως και την απόσυρση των ΗΠΑ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την UNESCO, τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και εκείνη για το παγκόσμιο κλίμα. Τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια στη Μέση Ανατολή «ποδοπατώντας τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων» και πως η μόνη λύση είναι δύο κράτη, με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Το τέλος της ομιλίας του ήταν μια παθιασμένη υπεράσπιση των οικουμενικών δικαιωμάτων του ανθρώπου – ο Μακρόν χτύπησε κατ’ επανάληψη το χέρι του στο βήμα για να δώσει έμφαση, αποσπώντας ασυνήθιστα, για τα δεδομένα της Γενικής Συνέλευσης, θερμό χειροκρότημα.

Προηγουμένως, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ασκήσει σκληρή κριτική στις ΗΠΑ για τη μη έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν και για τη χρησιμοποίηση των κυρώσεων ως πολιτικού όπλου. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος περιέλαβε στις πιθανές εστίες μελλοντικών κρίσεων τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, ο Aμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον προειδοποιούσε τους κληρικούς του Ιράν, λέγοντας: «Αν προδώσετε εμάς ή τους συμμάχους, τότε θα υπάρξει τεράστιο κόστος. Το δολοφονικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του θα αντιμετωπίσουν σημαντικές συνέπειες αν δεν μεταβάλουν τη συμπεριφορά τους. Ας είναι το μήνυμά μου σαφές: Παρακολουθούμε και θα σας κυνηγήσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή