ΚΟΣΜΟΣ

«Το λυκόφως της καγκελαρίου» – Πλήγμα για τη Μέρκελ η καταψήφιση στενού συνεργάτη της

«Το λυκόφως της καγκελαρίου» – Πλήγμα για τη Μέρκελ η καταψήφιση στενού συνεργάτη της

Για «απροσδόκητη ανατροπή» ακόμα και «εξέγερση» στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος μετά την αποτυχία του Φόλκερ Κάουντερ, έμπιστου της καγκελαρίου Μέρκελ, να επανεκλεγεί πρόεδρος της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.

Η Süddeutsche Zeitung επιγράφει σχόλιό της «Το λυκόφως της καγκελαρίου» και σημειώνει: «Η νίκη του Ραλφ Μπρινκχάους δεν αποτελεί έκπληξη. Πρόκειται για τομή στην πρωθυπουργία της Μέρκελ διότι δεν τάχθηκε μόνο υπέρ της υποψηφιότητας Κάουντερ, αλλά και τη στήριξε δημόσια και σε συνεδρίαση της Κ.Ο. Όμως οι περισσότεροι βουλευτές δεν άκουσαν την καγκελάριο. Πρόκειται για ταπείνωση τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ, όσο και του υπουργού Εσωτερικών Ζεεχόφερ, που κι αυτός στήριξε δημόσια την υποψηφιότητα Κάουντερ. Η Άγκελα Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να κυβερνά σαν να μην συνέβη τίποτα. Η καγκελάριος αναμένεται να υπογραμμίσει την αυτονομία της Κ.Ο. Όμως εν τέλει η απόφαση των συντηρητικών βουλευτών ήταν απόφαση κατά της καγκελαρίου».

Η εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει σε σχόλιό της ότι «με την καταψήφιση του μέχρι πρότινος αρχηγού της Κ.Ο. η Χριστιανική Ένωση προετοιμάζεται για την μετά Μέρκελ εποχή. Η εξέγερση της Κ.Ο. κατά του εκλεκτού της καγκελαρίου είναι σαφής ένδειξη ότι η εξουσία της φθίνει. Το τελευταίο διάστημα το μόνο που έκανε ο Φόλκερ Κάουντερ ήταν να διασφαλίζει πλειοψηφίες. Ο νεοεκλεγείς Ραλφ Μπρινκχάους υποσχέθηκε ωστόσο στους βουλευτές ότι η Κ.Ο. θα πάψει να επικυρώνει μόνο όσα αποφασίζουν οι αρχηγοί της παράταξης και ότι θα αρχίσει να αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση την κυβέρνηση. Και προφανώς οι βουλευτές πείστηκαν».

Ο Κάουντερ, που ήταν πιστός σύμμαχος της Μέρκελ από τότε που αυτή έγινε καγκελάριος πριν από σχεδόν 13 χρόνια, έχασε με 112 ψήφους έναντι 125 που έλαβε ο Ραλφ Μπρινκχάους, ένας συντηρητικός που προέβαλε μία πλατφόρμα ανανέωσης των προσώπων.

«Είναι η ώρα της δημοκρατίας και στην δημοκρατία υπάρχουν και ήττες», δήλωσε η Μέρκελ μετά την αποτυχία του Φόλκερ Κάουντερ.

Η Μέρκελ ευχαρίστησε τον κ. Κάουντερ για «δεκατρία χρόνια εξαιρετικής συνεργασίας», παραδέχθηκε ότι τον στήριξε στην εσωκομματική αναμέτρηση ακριβώς λόγω αυτής της καλής συνεργασίας και πρόσθεσε ότι συνεχάρη ήδη Μπρινκχάους και του εξέφρασε την πρόθεσή της για «καλή συνεργασία».

Το σημαντικό, πρόσθεσε Μέρκελ, είναι να συνεχίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα να εργάζεται με επιτυχία. Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Χορστ Ζεεχοφερ, ο οποίος είχε επίσης στηρίξει τον κ. Κάουντερ, έκανε λόγο για μια δημοκρατική διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να γίνει σεβαστό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και ο κ. Μπρίνκχάους θα κάνει εξίσου καλή δουλειά με τον προκάτοχό του και θα συνεργαστεί καλά με την CSU.

Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα ακόμα βήμα προς το τέλος της διακυβέρνησης Μέρκελ, η οποία πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα από ό,τι φανταζόμαστε σήμερα».

Με πληροφορίες από DW και Reuters