ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Τραμπ, χωρίς στοιχεία, στην Κίνα

Επίθεση Τραμπ, χωρίς στοιχεία, στην Κίνα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Το ενδεχόμενο απώλειας της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, σε λίγες εβδομάδες, επηρέασε ακόμη και τη σύντομη θητεία του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, χθες, στο προεδρείο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Απευθυνόμενος στο ανώτατο όργανο πολυμερούς συνεργασίας, ο Αμερικανός πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Κίνα ότι επιχειρεί να αναμειχθεί στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο αιφνίδιος ισχυρισμός του Τραμπ, χωρίς στοιχεία και ενώ ο ειδικός εισαγγελέας των ΗΠΑ ερευνά τον ίδιο για προεκλογική σύμπραξη με τη Ρωσία, δεν προκάλεσε γέλιο, όπως η προχθεσινή παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με θέμα τις επιτυχίες της κυβέρνησής του. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, που παρακολουθούσε ανέκφραστος, εν συνεχεία υπενθύμισε την πάγια πολιτική της Κίνας περί μη ανάμειξης στην εσωτερική πολιτική άλλων χωρών.

«Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι η Κίνα επιχειρεί να επηρεάσει τις εκλογές που θα έχουμε αργότερα φέτος», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν θέλουν να κερδίσω ή να κερδίσουμε, διότι είμαι ο πρώτος πρόεδρος όλων των εποχών που τα βάζει με την Κίνα σε εμπορικά ζητήματα», είπε. «Απορρίπτουμε τις κατηγορίες και ζητούμε από τις άλλες χώρες να σεβαστούν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να μην αναμειγνύονται στις δικές μας εσωτερικές υποθέσεις», απάντησε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Ως προεδρεύων, ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνεχεία έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία κριτική στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν αλλά και στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για απόσπαση των παιδιών μεταναστών από τις οικογένειές τους στα αμερικανικά σύνορα. Εν συνεχεία, ο Ντόναλντ Τραμπ τον ευχαρίστησε και έδωσε τον λόγο στον επόμενο ηγέτη.