Κλειστά χαρτιά από Ερντογάν για τον Αμερικανό πάστορα

Κλειστά χαρτιά από Ερντογάν για τον Αμερικανό πάστορα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. Ο Μπράνσον κρατείται στη Σμύρνη, όπου κατηγορείται για συμμετοχή στο τρομοκρατικό δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν και η δικαστική του περιπέτεια συνέβαλε στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα στην αποφυλάκιση του Μπράνσον. Ωστόσο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος κράτησε τα χαρτιά του κλειστά. «Ως πρόεδρος δεν δικαιούμαι να διατάξω την αποφυλάκισή του. Η Δικαιοσύνη στη χώρα μου είναι ανεξάρτητη», δήλωσε σχετικά ο Ταγίπ Ερντογάν. Η δίκη του Μπράνσον, ο οποίος είχε φυλακιστεί, αλλά από τον περασμένο Ιούλιο τελεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί στις 12 Οκτωβρίου.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία δεν σχετίζονται με την υπόθεση Μπράνσον, υποστήριξε δε ότι η χώρα του είναι σε θέση να την ξεπεράσει στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις. Επιπλέον, έδωσε εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, τονίζοντας ότι σέβεται τις αποφάσεις της, παρότι διαφωνεί με τα υψηλά επιτόκια. Η τοποθέτησή του αυτή εκτιμήθηκε θετικά από τις αγορές, όπως έδειξε η χθεσινή άνοδος της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

Αναφορικά με το Συριακό, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι είναι αδύνατον να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία όσο συνεχίζει να βρίσκεται στην εξουσία ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Ασαντ. Εμφανίστηκε, ωστόσο, αισιόδοξος ότι η συμφωνία που συνομολόγησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για την περιοχή του Ιντλίμπ θα λειτουργήσει. Μάλιστα βεβαίωσε ότι η αποχώρηση των ακραίων τζιχαντιστών από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που συμφωνήθηκε έχει ήδη αρχίσει. Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος κράτησε αποστάσεις από την πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι του Ιράν, τονίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προμηθεύεται ιρανικό φυσικό αέριο σε πείσμα των αμερικανικών κυρώσεων.

Ευρωπαϊκά κονδύλια

Η επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να «παγώσει» κονδύλια ύψους 70 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την Τουρκία, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επειδή δεν διαπιστώθηκε πρόοδος ως προς τον σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου. Τα σχετικά κονδύλια θα διατεθούν για την ενίσχυση προγραμμάτων διαχείρισης της μετανάστευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή