ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πιέσεις στη Μέρκελ για ψήφο εμπιστοσύνης

Γερμανία: Πιέσεις στη Μέρκελ για ψήφο εμπιστοσύνης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πιέσεις στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Μπούντεσταγκ ασκεί η αντιπολίτευση, μετά την ήττα του εκλεκτού της στην προχθεσινή ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της συντηρητικής παράταξης. Ειδικότερα, ο Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, υπογράμμισε ότι θα ήταν συνετή απόφαση εκ μέρους της να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής Βουλής στο πρόσωπό της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε κατηγορηματικά «όχι» όταν εκλήθη να σχολιάσει την ιδέα. «Χαζομάρες» ήταν εξάλλου η απάντηση του αντάρτη υποψηφίου για την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ραλφ Μπρινκχάους, ο οποίος διαδέχεται τον Φόλκερ Κάουντερ, στενό σύμμαχο της Μέρκελ, έπειτα από 13 χρόνια.

Η απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία αποτελεί παραδοσιακά τον βασικό πυλώνα εξουσίας κάθε καγκελαρίου αφού έχει τον ρόλο να διασφαλίζει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, συνιστά αναμφίβολα ένα ηχηρό μήνυμα-κόλαφο για την κ. Μέρκελ. Πολλώ δε μάλλον που μέχρι και στο παρά πέντε της ψηφοφορίας η ίδια συνιστούσε στους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον εκλεκτό της. Η πλειονότητα ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε και προτίμησε να μην «υπακούσει», γεγονός που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ψήφο δυσπιστίας στην καγκελάριο, όπως παρατηρεί και το Spiegel που εκτιμά ότι δρομολογείται η αρχή του τέλους της Μέρκελ στην εξουσία.

Η προχθεσινή «βόμβα» στο συντηρητικό στρατόπεδο αντικατοπτρίζει πλήρως την απογοήτευση, αλλά και οργή που επικρατεί τόσο στις τάξεις των βουλευτών όσο και στην κομματική βάση. Η συνεχιζόμενη και ολοένα πιο απρόβλεπτη διελκυστίνδα Μέρκελ – Ζεεχόφερ, που ουσιαστικά εκφράζει το αγεφύρωτο πλέον χάσμα που χωρίζει τους προέδρους των δύο αδελφών κομμάτων, έχει δημιουργήσει ένα εντονότατο κλίμα δυσαρέσκειας, το οποίο αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις δημοσκοπήσεις.