Τζέρεμι Κόρμπιν: Μια «λογική συμφωνία» ή εκλογές

Τζέρεμι Κόρμπιν: Μια «λογική συμφωνία» ή εκλογές

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ. Να φέρει μια «λογική συμφωνία» για το Brexit ή να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία κάλεσε χθες την Τερέζα Μέι ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος στο Λίβερπουλ, ο Κόρμπιν κατέστησε σαφές ότι οι Εργατικοί διαφωνούν και με το Σχέδιο Α της Τερέζα Μέι (συμφωνία τύπου «Τσέκερς») και με το Σχέδιο Β, που είναι μια έξοδος χωρίς συμφωνία.

«Οι Εργατικοί θα ψηφίσουν εναντίον του σχεδίου Τσέκερς, ή μιας τελικής συμφωνίας με υπολείμματα του σχεδίου αυτού. Είμαστε επίσης αντίθετοι στο να φύγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία. Είναι αδιανόητη μια συντριπτική έξοδος χωρίς συμφωνία – θα ήταν εθνική καταστροφή. Γι’ αυτό, αν η Bουλή καταψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρουν οι συντηρητικοί ή αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να κλείσει καμία συμφωνία, θα ζητήσουμε βουλευτικές εκλογές» είπε ο Κόρμπιν, εκθέτοντας παράλληλα τις προτάσεις του κόμματός του.

«Αν μας φέρετε μια συμφωνία που περιλαμβάνει τελωνειακή ένωση Βρετανίας – Ε.Ε. και δεν δημιουργεί “σκληρά” σύνορα στην Ιρλανδία, αν προστατεύει τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα και τα περιβαλλοντικά και καταναλωτικά πρότυπα, τότε θα την υποστηρίξουμε», είπε ο επικεφαλής των Εργατικών. «Αν όμως δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε μια τέτοια συμφωνία, πρέπει να κάνετε στην άκρη για να έρθει μία κυβέρνηση που μπορεί και θα το κάνει», προσέθεσε καταχειροκροτούμενος.

Ο Κόρμπιν δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος για πιθανή αναίρεση του Brexit, τονίζοντας ότι το κόμμα «σέβεται την ετυμηγορία του βρετανικού λαού».

«Τα λόγια του επικεφαλής των Εργατικών ακούγονται ενθαρρυντικά για πολλούς στις Βρυξέλλες που εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση, λύνοντας τα προβλήματα στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και στις γραμμές παραγωγής που είναι μοιρασμένες ανάμεσα στη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη», σχολίασε ο Τομ Μακτάγκ στην ιστοσελίδα Politico.

Λευκή κόλλα

Διαφορετική ήταν η εκτίμηση της Γκάμπι Χίνσλιφ στην εφημερίδα «Γκάρντιαν»: «Επειτα από πέντε ημέρες συνεδρίου, στις οποίες οι ομιλητές αλληλοαναιρούνταν, δεν ξέρουμε κάτι περισσότερο για την τροπή του Brexit που προτιμούν οι Εργατικοί και μάλλον αυτό ακριβώς θέλει ο Κόρμπιν. Η στρατηγική είναι να προσφέρει μια λευκή κόλλα, πάνω στην οποία τόσο οι οπαδοί της παραμονής όσο και οι οπαδοί της εξόδου μπορούν να προβάλλουν ό,τι θέλουν να πιστέψουν», έγραψε. Σήμερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. To Εργατικό Κόμμα είναι διχασμένο ανάμεσα στους οπαδούς της παραμονής στην Ε.Ε., που ζητούν νέο δημοψήφισμα, και σε όσους θεωρούν ότι το αριστερό πρόγραμμα που τόσο λεπτομερώς εξέθεσε ο τομεάρχης Οικονομικών Τζον Μακ Ντόνελ στην ομιλία του στο συνέδριο δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν η χώρα δεν βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή