Τουρ ακροδεξιών στο σαλέ του Χίτλερ

Τουρ ακροδεξιών στο σαλέ του Χίτλερ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο πινακίδες, η μία στα αγγλικά και η άλλη στα γερμανικά, σηματοδοτούν την ορεινή τοποθεσία όπου βρίσκεται το Μπέργκχοφ, η εξοχική κατοικία του Αδόλφου Χίτλερ στις βαυαρικές Αλπεις, η οποία υπήρξε το δεύτερο αρχηγείο των ναζί κατά την περίοδο του Τρίτου Pάιχ. Η τοποθεσία στο Ομπερσάλτσμπεργκ είχε εγκαταλειφθεί από τη στιγμή που το βομβαρδισμένο σαλέ ανατινάχθηκε και επιχωματώθηκε το 1952.

Το 1999 ένα μικρό μουσείο, το Dokumentation Obersalzberg, που καταγράφει τα δεινά που προκάλεσε το ναζιστικό καθεστώς, άνοιξε 300 μέτρα από το Μπέργκχοφ, σε μια προσπάθεια να μη γίνει η τοποθεσία νεοναζιστικός ναός. Ωστόσο, οι ακροδεξιοί εξακολούθησαν να έρχονται. Οι πινακίδες καταστράφηκαν. Στα δέντρα χαράχτηκαν σβάστικες και κεριά τοποθετήθηκαν στον περιμετρικό τοίχο.

Το προσωπικό του μουσείου παρατήρησε ότι τελευταία έχουν πυκνώσει τα τουρ από την Τσεχία και την Ουγγαρία όπου η Ακροδεξιά γνωρίζει άνοδο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μια επέκταση του Dokumentation Obersalzberg, κόστους 21 εκατομμυρίων ευρώ, που πρόκειται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020, εστιάζει και πάλι τον νου στο τι πρέπει να γίνει με το Μπέργκχοφ. Ο δρ Ματίας Ιρλινγκερ, ο οποίος εργάζεται στο μουσείο από το 2004, πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσει η εποχή εθελοτυφλίας για το μέρος όπου ο Χίτλερ αποφάσισε να εισβάλει στην Πολωνία και συνέλαβε την ιδέα του Ολοκαυτώματος. «Αν δεν κάνουμε τίποτα για την τοποθεσία, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αν πεις απλώς “εδώ έζησε ο Χίτλερ”, αυτό αποτελεί πρόβλημα. Οσο περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται εδώ, τόσο πιο απίθανο είναι να σηκώσουν τις σημαίες τους. Οι ακροδεξιοί αρέσκονται να συγκεντρώνονται σε σημεία που είναι κρυμμένα».

Το μουσείο στην πραγματικότητα είναι μια έκθεση δύο ορόφων που οικοδομήθηκε πάνω σε έναν παλιό ξενώνα. Υπάρχει μια είσοδος προς τις σήραγγες και τα μπούνκερ που κατασκευάστηκαν το 1943 για να προστατεύσουν τον Χίτλερ και τους συντρόφους του από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς. Ο Ιρλινγκερ επισήμανε ότι στόχος του μουσείου είναι να συνδέσει τις ειδυλλιακές φωτογραφίες του Χίτλερ, να πίνει τσάι, να παίζει με τον σκύλο του και να πηγαίνει στην όπερα του Σάλτσμπουργκ, με τις αποφάσεις που έλαβε, ανάμεσα στις φωτογραφήσεις, να σκοτώσει εκατομμύρια.

Περίπου 170 χιλιάδες άνθρωποι επισκέφθηκαν το μουσείο πέρυσι και πολλοί παραπονέθηκαν ότι δεν κατάφεραν να απολαύσουν τα εκθέματα εξαιτίας του περιορισμένου χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή