Οικογενειακό φεστιβάλ γεμάτο ρατσιστικά μηνύματα

Οικογενειακό φεστιβάλ γεμάτο ρατσιστικά μηνύματα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιδιά με τα πολύχρωμα ρούχα που ήρθαν σε αυτό το οικογενειακό φεστιβάλ παίζουν αμέριμνα. Εχουν βαμμένα τα πρόσωπά τους και χαμογελούν πλατιά. Διασκορπισμένα, ωστόσο, ανάμεσα στα παιδικά παιχνίδια και στους τραγουδιστές με τις κιθάρες τους, υπήρχαν κάποια ανησυχητικά μηνύματα. «Σταματήστε την πλημμύρα των αιτούντων άσυλο», έγραφε ένα χαρτί. «Δεν είναι καλοδεχούμενοι οι προδότες του ασύλου», γράφει ένα μπλουζάκι, «Λευκή Δύναμη», γράφει σε ένα άλμπουμ.

Αυτά συνέβησαν στην όγδοη ετήσια Ημέρα Αϊχφελντ, μία συγκέντρωση του Εθνικού Δημοκρατικoύ Κόμματος, που είναι ένα νεοναζιστικό κόμμα γνωστό ως NPD. Το φεστιβάλ στο Λάινφελντ, που βρίσκεται στο κέντρο της Γερμανίας, μαρτυρά την ήσυχη επιδρομή που γίνεται από τους ακροδεξιούς, οι οποίοι τάσσονται κατά των μεταναστών και υπέρ των λευκών.

Καθώς η Γερμανία φιλοξενεί περισσότερους από 1,5 εκατ. μετανάστες από το 2015, οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές διοργανώνουν όλο και περισσότερες υπαίθριες εκδηλώσεις, κυρίως ροκ συναυλίες, σε μικρές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ελπίζουν έτσι να μεταδώσουν το μήνυμά τους, να στρατολογήσουν υποστηρικτές και να επιδείξουν τη δύναμή τους.

«Μεταδίδει ένα ιδεολογικό μήνυμα μέσα από τη μουσική και τις ομιλίες», επισημαίνει η Καταρίνα Κόνιγκ Πράους, μέλος της αριστερής πτέρυγας του Κοινοβουλίου στη Θουριγγία, το γερμανικό κρατίδιο όπου βρίσκεται το Λάινφελντ και όπου έγιναν οι περισσότερες εκδηλώσεις. «Η μουσική και οι ομιλίες πυροδοτούν το μίσος και την περιφρόνηση κάποιων ανθρώπων», λέει.

Το Λάινφελντ, μία πολίχνη 9.000 κατοίκων, που έζησε καλύτερες ημέρες προτού κλείσει η τοπική υφαντουργία, μετά την επανένωση Δύσης και Ανατολής, δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει το φεστιβάλ. Κάποιοι άνθρωποι το αποφεύγουν.

Δεκάδες αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν στο Λάινφελντ για το φεστιβάλ, τοποθετώντας οδοφράγματα γύρω από την τοποθεσία, ένα γήπεδο στη νότια άκρη της πόλης. Η αστυνομία ελέγχει αυστηρά την πρόσβαση στην περιοχή που βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πόλης με τα παράξενα καταστήματα που πωλούν παγωτά και ρούχα.

Τα τελευταία χρόνια, η Ημέρα Αϊχφελντ, που ονομάστηκε έτσι από την περιφέρεια όπου διοργανώνεται, προσείλκυε έως 800 ανθρώπους. Φέτος ήρθαν μόνο διακόσιοι, καθώς οι περισσότεροι ακροδεξιοί είχαν πάει στο Κέμνιτς όπου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις. Αλλωστε, αυτή τη φορά δεν υπήρχε συναυλία παρά μόνο ένα οικογενειακό φεστιβάλ.

Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 289 ακροδεξιές εκδηλώσεις στη Γερμανία, οι περισσότερες από το 2005. Καταγράφεται διαρκής αύξησή τους από το 2014 σύμφωνα με ανάλυση των κυβερνητικών στοιχείων από το περιοδικό Der Spiegel. Οι Γερμανοί μοιάζουν να συμφωνούν ότι οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν ακόμα και ακραίες απόψεις. Ωστόσο το τι τις προκαλεί και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι ένα θέμα προς συζήτηση.

Οι διοργανωτές αυτών των εκδηλώσεων τις καταχωρίζουν ως πολιτικές συγκεντρώσεις, γεγονός που δεν επιτρέπει στους αξιωματούχους να τις αποτρέψουν εξαιτίας των γερμανικών νόμων για την ελευθερία συνάθροισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή