ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ «αποκλείει κατηγορηματικά» κάθε συνεργασία με το AfD

Η Μέρκελ «αποκλείει κατηγορηματικά» κάθε συνεργασία με το AfD

Η Αγκελα Μέρκελ απέρριψε σήμερα «κατηγορηματικά» την πιθανότητα μιας συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

«Φυσικά, το αποκλείω κατηγορηματικά» είπε η Μέρκελ, σχολιάζοντας τη δήλωση ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματός της στο κρατίδιο της Σαξονίας που είπε ότι δεν θα πρέπει να απορριφθεί μια συνεργασία με το AfD στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019.

Με τον αντιμεταναστευτικό λόγο του το AfD αύξησε τα ποσοστά του και κατάφερε να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο πέρυσι, αφότου η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα και υποδέχτηκε στη χώρα περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες το 2015.

Στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019 στη Σαξονία, το Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία, το AfD αναμένεται ότι θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη, εις βάρος των συντηρητικών της καγκελαρίου και των Σοσιαλδημοκρατών, του κυβερνητικού εταίρου της.

Μια ενδεχόμενη αύξηση των ποσοστών του AfD ενδέχεται επίσης να καταστήσει πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βαυαρία και την Έσση μετά τις εκλογές του επόμενου μήνα.

Η Μέρκελ πάντως επέμεινε ότι τα κεντροδεξιά κόμματα (CDU/CSU) θα πρέπει να «τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή» σε ό,τι αφορά μια συνεργασία με το AfD και ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πως το μίσος εναντίον των ξένων δεν θα γίνει ανεκτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ