Σχέδιο Μακρόν για κεντρώα ευρωομάδα

Σχέδιο Μακρόν για κεντρώα ευρωομάδα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Κεντρώο πολιτικό σχηματισμό φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην Ευρωβουλή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μέσω του απεσταλμένου του στις Βρυξέλλες, Πιερ-Αλεξάντρ Ανγκλάντ.

«Η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην πολιτική απαιτεί πολύ χρόνο», λέει ο 31χρονος απεσταλμένος του Γάλλου προέδρου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος εμφανίζει τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου ως μάχη μεταξύ προοδευτικών, φιλοευρωπαίων μεταρρυθμιστών, εναντίον λαϊκιστών, ακροδεξιών εθνικιστών, ελπίζει να πείσει τους ψηφοφόρους για το τέλος του ιστορικού διπόλου Δεξιάς – Αριστεράς.

Με αυτό τον σκοπό, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ανγκλάντ να διερευνήσει το πεδίο για μελλοντικές συμμαχίες με πολιτικούς σχηματισμούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και της κεντροαριστερής Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), καθώς και με το μικρότερο κεντρώο ALDE, με στόχο τη δημιουργία νέου κινήματος στο εσωτερικό του Ευρωκοινοβουλίου.

«Θεωρούμε ότι το σύστημα δυσλειτουργεί και χρειάζεται ανοικοδόμηση. Η προσέγγισή μας στερείται, όμως, αλαζονείας. Δεν λέμε: Είμαστε εδώ να τα γκρεμίσουμε όλα επειδή είμαστε οι καλύτεροι», λέει ο Ανγκλάντ.

Απορρίπτοντας τις αναλύσεις, που θέλουν τον Μακρόν να βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, ο Ανγκλάντ εξηγεί ότι αν και τα συμφέροντα των δύο χωρών δεν ταυτίζονται, η συνεργασία Γαλλίας – Γερμανίας αποτελεί τη μοναδική εγγύηση προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Συνεργάτες του προέδρου Μακρόν έχουν ήδη έλθει σε επαφή με το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα, με την Πλατφόρμα Πολιτών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την ηγεσία των κεντρώων Ισπανών Σιουδαδάνος, καθώς και με τον Γκι Φερχόφσταντ, ηγέτη της ομάδας ALDE. Ο Ανγκλάντ εκτιμά ότι το κόμμα του Μακρόν, Δημοκρατία σε Κίνηση και το ALDE έχουν επιτύχει ιδεολογική προσέγγιση. «Αν, όμως, επιθυμούμε να γίνουμε η πρώτη δύναμη στην Ευρωβουλή, πρέπει να απευθυνθούμε σε ευρύτερη εκλογική βάση, προσελκύοντας κόμματα όπως οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι.

Ξεφεύγοντας από την παράδοση, ο Μακρόν απέφυγε να προτείνει υποψήφιο για το θώκο του προέδρου της Κομισιόν. «Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν κάθε ομάδας επιλέγεται με αδιαφανείς διαδικασίες σε κάποιο δωμάτιο κόμματος στο Ελσίνκι, στη Ρίγα ή κάπου αλλού. Ο υποψήφιος αυτός δεν έχει καμία νομιμοποίηση στα μάτια των ψηφοφόρων», λέει ο Ανγκλάντ.

Ο Μακρόν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να αναζητήσει επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων και πολιτικούς «πρωτάρηδες», ως υποψηφίους για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή