ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά το 1991

Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά το 1991

ΟΣΛΟ. Οι προετοιμασίες για τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχουν ξεκινήσει στη Νορβηγία. Η άσκηση «Trident Juncture 2018» θα διαρκέσει σχεδόν ένα μήνα (25 Οκτωβρίου – 23 Νοεμβρίου) και θα περιλαμβάνει 44.000 στρατιώτες.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι εξ αυτών περίπου 10.000 θα προέρχονται από τη Γερμανία. Τον ρόλο της «λόγχης» του ΝΑΤΟ (Spearhead force) θα αναλάβει η 9η ταξιαρχία τεθωρακισμένων που εδρεύει στο Μίνστερ. «Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ασκήσεις για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ ήταν λιγότερο εντατικές», σημειώνει το περιοδικό. «Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, όμως, το 2014, το ΝΑΤΟ άλλαξε τη στρατηγική του. Κυρίως η Πολωνία αλλά και οι συμμαχικές χώρες της Βαλτικής όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία αισθάνονται ότι απειλούνται από την πολιτική του μεγάλου γείτονα και ζητούν εξοπλισμό και ισχυρότερη δύναμη αποτροπής».

«Ο σκοπός για τον οποίο αναπτύσσουμε 120 αεροσκάφη, 70 πλοία και ώς 10.000 οχήματα είναι για να εξασκήσουμε τη δυνατότητα συλλογικής δράσης και υπεράσπισης των πληθυσμών και των εδαφών μας», είχε δηλώσει τον Αύγουστο η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Ιρίνα Νοβάκοβα. Η Νοβάκοβα είπε ότι «το μεγαλύτερο μέρος» της άσκησης θα διεξαχθεί στη Νορβηγία, ενώ ο επικεφαλής της άσκησης, διοικητής του στρατηγείου της Νάπολης, ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, σημείωσε ότι οι νατοϊκές δυνάμεις θα συνεργαστούν με δυνάμεις από τη Σουηδία και την Φινλανδία.

Οι δύο αυτές χώρες είναι ουδέτερες αλλά εντάσσονται όλο και περισσότερο στην τροχιά του ΝΑΤΟ. Η δε Νορβηγία πέρυσι ζήτησε από τις ΗΠΑ να διπλασιάσουν τη μικρή δύναμη πεζοναυτών που σταθμεύει εκ περιτροπής στις αρκτικές περιοχές της και να τη μετακινήσει πιο κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία.

Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ πραγματοποιούσε στην Ευρώπη στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή άνω των 100.000 ανδρών, όπως ήταν οι ασκήσεις «Reforger» («Επιστροφή των δυνάμεων στη Γερμανία»). Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991, η μόνη άσκηση που κάπως πλησίασε τον αριθμό στρατευμάτων που τώρα κινητοποιούνται ήταν η «Strong Resolve» του 2002.