Τεράστιο μονοπάτι μήκους 2.800 χλμ. κατά μήκος της Χιλής

Τεράστιο μονοπάτι μήκους 2.800 χλμ. κατά μήκος της Χιλής

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Μονοπάτι μήκους 2.800 χλμ., κατά μήκος της Παταγωνίας, εγκαινίασε η Χιλή, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών και προώθησης της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Η Οδός των Πάρκων, όπως ονομάσθηκε το μονοπάτι, θα εκτείνεται από την πόλη Πουέρτο Μοντ μέχρι και το Ακρωτήριο Χορν, στο νότιο άκρο της χώρας.

Το μονοπάτι αποτελεί ιδέα της δισεκατομμυριούχου Κριστίν Τόμκινς, ιδιοκτήτριας δημοφιλούς μάρκας ορειβατικών ειδών και του εκλιπόντος συζύγου της, Ντάγκλας Τόμκινς. Πέρυσι, το ίδρυμα Τόμκινς δώρισε μεγάλες εκτάσεις γης στην κυβέρνηση της Χιλής, με σκοπό τη δημιουργία του μονοπατιού.

Οι δωρεές επέτρεψαν τη δημιουργία δικτύου 17 εθνικών δρυμών, με την Οδό των Πάρκων της Παταγωνίας να τους συνδέει μεταξύ τους. «Επιθυμούμε το συγκεκριμένο μονοπάτι της Χιλής να αναγνωρισθεί ως το πιο εντυπωσιακό στον κόσμο. Η Οδός θα γίνει έτσι πόλος έλξης οικονομικής ανάπτυξης, με περιβαλλοντικό πρόσημο και ευαισθησία για το οικοσύστημα», λέει η Καρολίνα Μοργάδο, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Τόμκινς.

Η ιστοσελίδα του νέου μονοπατιού εξηγεί ότι η Οδός περιλαμβάνει και συνδέει μεταξύ τους τρία υπάρχοντα μονοπάτια: τη Νότια Οδό, τα Κανάλια της Παταγωνίας και τον Δρόμο του Τέλους του Κόσμου.

Η αραιοκατοικημένη περιοχή είναι παγκοσμίως γνωστή για τις λίμνες, τα ποτάμια και τη μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας.

Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει επίσης σαφείς οδηγίες μετακίνησης, διαμονής και την τοποθεσία περισσότερων από πενήντα ξεχωριστών μονοπατιών, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν χάρη σε πομποδέκτες γεωγραφικού στίγματος GPS.

Ο Ντάγκλας Τόμκινς, περιβαλλοντολόγος και ιδιοκτήτης επιχείρησης ορειβατικού εξοπλισμού, σκοτώθηκε το 2015 σε δυστύχημα με καγιάκ στη Χιλή, έχοντας αγοράσει τεράστιες εκτάσεις γης στη χιλιανή και αργεντινή Παταγωνία, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη διάσωσή τους.

Η χήρα του, Κριστίν Μακντίβιτ Τόμκινς, υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Σαντιάγο τον Μάρτιο του 2017, με σκοπό τη δωρεά των εκτάσεων αυτών και τη δημιουργία δικτύου εθνικών δρυμών, με μέγεθος ανάλογο εκείνου της Ελβετίας. Η τότε πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, είχε χαρακτηρίσει την υπογραφή της συμφωνίας της κυβέρνησης με την κ. Τόμκινς «πρωτοφανούς σημασίας περιβαλλοντική πρωτοβουλία».

Σε ανακοίνωσή του, το ίδρυμα του ζεύγους Τόμκινς περιέγραψε την Οδό των Πάρκων ως «τη μεγαλύτερη δωρεά γης από ιδιωτικό ίδρυμα σε κρατική οντότητα στην ιστορία», ενώ σύμφωνα με στελέχη του ιδρύματος, η κ. Τόμκινς έχει εξασφαλίσει τη σταθερή χρηματοδότηση του πάρκου για πολλές ακόμη δεκαετίες.

Ανάλογο μονοπάτι είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του Φράνκλιν Ρούζβελτ, στο πλαίσιο του Νιου Ντιλ, συνδέοντας με μονοπάτια την πολιτεία της Τζόρτζια στις νότιες ΗΠΑ με το Μέιν, στα σύνορα με τον Καναδά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή