Ηχηρό «χαστούκι» στην Ιταλία από τις αγορές

Ηχηρό «χαστούκι» στην Ιταλία από τις αγορές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην οποία κατέληξαν οι επικεφαλής του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού, προσέκρουσε στην αντίδραση των αγορών. Οι αναταράξεις ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Ο δείκτης FTSE Mib υποχωρούσε έως και 4,5% εν μέσω της συνεδρίασης και έκλεισε με πτώση 3,72%. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο κόκκινο. Η κατάρτιση ενός προϋπολογισμού από τη Ρώμη, που αναμένεται να τη φέρει σε σύγκρουση με την Κομισιόν, οδήγησε το ευρώ χαμηλότερα από το 1,16 δολάρια.

Εντονότερες πιέσεις ασκήθηκαν στην ιταλική αγορά δημόσιου χρέους. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν χθες στο 3,26%, καταγράφοντας άνοδο 37 μονάδων βάσης μέσα σε λίγες ώρες.

Σημειωτέον ότι στις αρχές Μαΐου, έναν μήνα πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συνεργασία του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας, οι αποδόσεις των 10ετών ήταν αισθητά χαμηλότερες, στο 1,78%. Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει κίνδυνος να υποβαθμιστεί το χρέος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, ακόμη και στην κατηγορία «σκουπίδια». Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο ότι θα σταματήσουν αιφνιδίως οι εισροές κεφαλαίων στις ιταλικές αγορές.

Οι επενδυτές αμφιβάλλουν αν θα καταφέρει η κυβέρνηση συνασπισμού να δαμάσει το υπέρογκο χρέος της Ιταλίας και ταυτόχρονα να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Η συμφωνία για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019 απέχει από το 0,8% που είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και το 1,6% που επιδιώκει να επιτύχει ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αγορές επηρεάστηκαν από τον παραγκωνισμό του υπουργού Οικονομικών της χώρας. Ο μετριοπαθής πολιτικός Τρία δεν κατάφερε να πείσει τα μέλη της κυβέρνησης ότι το έλλειμμα δεν πρέπει να ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ. Σήμερα, οι προβλέψεις για τις δαπάνες στον προϋπολογισμό τριπλασιάζονται σε σχέση με τις αρχικές, εκτιμά η Rabobank.

Η Ιταλία είναι μία από τις πλέον ιδιαίτερες περιπτώσεις στην Ευρωζώνη, εξαιτίας του υπέρογκου δημόσιου χρέους της. Σήμερα, ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ και φθάνει το 132% του ΑΕΠ. Είναι υψηλότερο από κάθε άλλο κράτος-μέλος στην Ε.Ε. Μια κυβέρνηση ευρωσκεπτικιστών και λαϊκιστών που έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι δεν θα διστάσει να αθετήσει τις συμφωνίες των προκατόχων της με τις Βρυξέλλες, προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα σε όσους έχουν αγοράσει ομόλογα της χώρας. Μόνον οι ιταλικές τράπεζες διατηρούν το 18% των ιταλικών ομολόγων. Γι’ αυτό και οι μετοχές των UniCredit και Banco BPM σημείωσαν απώλειες πάνω από 8%.

Δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του 2,4% (για την περίοδο 2019-2021) από μόνο του δεν είναι «τόσο τρομακτικό» για να προκαλέσει κρίση στην ιταλική οικονομία, επισημαίνει ο Χόλγκερ Σμίτινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. «Αλλά επειδή τα βασικά μεγέθη της οικονομίας είναι αδύναμα, είναι εύκολο να προκληθεί μαζική φυγή κεφαλαίων από την αγορά ιταλικών ομολόγων που θα αποδυναμώσει τις τράπεζές της, θα επιδεινώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης και να εξασθενίσει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη της χώρας», παρατηρεί ο Σμίτινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή