Πράσινο φως σε υποψηφιότητα Μπρετ Κάβανο

Πράσινο φως σε υποψηφιότητα Μπρετ Κάβανο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα βήμα πριν από την επικύρωση της υποψηφιότητας του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ βρίσκεται το Κογκρέσο μετά το πράσινο φως που άναψε η επιτροπή δικαιοσύνης της Γερουσίας χθες το βράδυ. Ολα τα βλέμματα ήταν χθες στραμμένα στον γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ, ο οποίος θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς στην επιτροπή κατά του Μπρετ Κάβανο, ένα 24ωρο μετά τη συγκινητική κατάθεση της γυναίκας που ισχυρίζεται ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον εκλεκτό του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρ’ όλα αυτά ο Φλέικ, που είναι από τους σφοδρότερους επικριτές του Τραμπ στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών, αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ του Κάβανο, προκαλώντας την οργή γυναικών. «Αυτό λες σε όλες τις γυναίκες της Αμερικής. Οτι δεν αξίζουν. Να κρατήσουν τις μαρτυρίες για τον εαυτό τους επειδή ακόμη και αν πούνε την αλήθεια, θα βοηθήσουν αυτόν τον άνδρα να ανέλθει στην εξουσία ούτως ή άλλως». Αυτή ήταν η φραστική επίθεση που δέχθηκε ο γερουσιαστής κατά την έξοδό του από την αίθουσα, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με μικρή διαδήλωση γυναικών κατά του Κάβανο. Αρχικά οι γυναίκες αυτές έκαναν σιωπηλή διαμαρτυρία μέσα στην αίθουσα, αλλά απομακρύνθηκαν από αυτήν για λόγους ασφαλείας.

Ο Φλέικ από την Αριζόνα ανακοίνωσε την απόφασή του λίγο προτού συγκεντρωθούν τα 21 μέλη της επιτροπής για να πραγματοποιήσουν την πρώτη από μια σειρά ψηφοφορίες για την υποψηφιότητα. «Αφότου άκουσα πάνω από τριάντα ώρες κατάθεσης εκ μέρους του δικαστή νωρίτερα αυτόν το μήνα, ήμουν έτοιμος να υποστηρίξω την υποψηφιότητά του με βάση την άποψή του για τον νόμο και τις επιδόσεις του ως δικαστή. Το δικαστικό μας σύστημα διασφαλίζει το τεκμήριο της αθωότητας, όταν δεν υπάρχουν ενοχοποιητικές αποδείξεις. Αυτό είναι που μας συνδέει με το γράμμα του νόμου», ανέφερε στην ανακοίνωσή του. Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 11-10 στην επιτροπή. Ετσι, με τη θετική ψήφο του Φλέικ η υποψηφιότητα παραπέμπεται πλέον στην ολομέλεια της Γερουσίας, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει τις προκαταρκτικές διαδικαστικές ψηφοφορίες εντός του Σαββατοκύριακου και να ολοκληρώσει την επικύρωση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ενταση

Σε μια επανάληψη της χαοτικής συνεδρίασης της Πέμπτης, η ένταση στην αίθουσα χθες ήταν έκδηλη ακόμη και για τα δεδομένα ενός πολωμένου σώματος. Περίπου δέκα βουλευτές, κυρίως γυναίκες, βρέθηκαν στο πίσω μέρος της αίθουσας για να υποστηρίξουν την Κριστίν Μπλέιζι Φορντ και να διακηρύξουν την αντίθεσή τους στον Κάβανο. Πολύς κόσμος βρισκόταν εξάλλου έξω από την αίθουσα, αφού δεν μπορούσε να χωρέσει μέσα. Δημοκρατικοί από την επιτροπή κατηγόρησαν τους Ρεπουμπλικανούς για συγκάλυψη. «Η επιτροπή δικαιοσύνης δεν είναι πλέον ένα ανεξάρτητο σκέλος της κυβέρνησης», είπε ο γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι από το Βερμόντ, πρώην πρόεδρος της επιτροπής και από τα μακροβιότερα μέλη του σώματος. «Είμαστε το χέρι και μάλιστα το αδύναμο χέρι του Λευκού Οίκου του Τραμπ. Κάθε επίφαση ανεξαρτησίας έχει μόλις εξαφανιστεί. Απλώς δεν υπάρχει», κατέληξε.

Η Ανίτα Χιλ, η οποία είχε προβεί σε μια ανάλογη κατάθεση με αυτήν της Φορντ το 1991 εναντίον του τότε υποψηφίου για το Ανώτατο Δικαστήριο, Κλάρενς Τόμας, εξέφρασε την έκπληξή της για την οργισμένη κατάθεση του Κάβανο σε σύγκριση με τα ψύχραιμα λόγια της γυναίκας, που τον κατηγορούσε για σεξουαλική επίθεση. Αναρωτήθηκε μάλιστα αν μια γυναίκα υποψήφια θα μπορούσε ποτέ να εκφραστεί με αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα, η Χιλ δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ήρεμη και προσεκτική κατάθεση της Φορντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή