ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ έδωσε εντολή στο FBI να κάνει συμπληρωματική έρευνα για τον δικαστή Μπρετ Κάβανο

Ο Τραμπ έδωσε εντολή στο FBI να κάνει συμπληρωματική έρευνα για τον δικαστή Μπρετ Κάβανο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι έδωσε εντολή στο FBI να πραγματοποιήσει μια επιπρόσθετη έρευνα για τον υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο Μπρετ Κάβανο, σημειώνοντας ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έρευνά του σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

«Διέταξα το FBI να διεξάγει επιπρόσθετη έρευνα για την ενημέρωση του φακέλου του δικαστή Κάβανο. Όπως ζήτησε η Γερουσία, αυτή η ενημέρωση πρέπει να είναι περιορισμένη και να έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μια εβδομάδα», είπε ο Τραμπ με ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο Κάβανο, με ανακοίνωσή του που έδωσε ο Λευκός Οίκος στη δημοσιότητα, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με το αίτημα των γερουσιαστών.

Η καθηγήτρια Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ, μια εκ των τριών γυναικών που κατηγορεί τον Κάβανο για σεξουαλική επίθεση χαιρέτισε την συμπληρωματική έρευνα του FBI, ανέφερε ένας εκ των δικηγόρων της.

Χθες βράδυ το Κογκρέσο βρισκόταν ένα βήμα πριν από την επικύρωση της υποψηφιότητας του Μπρετ Κάβανο μετά το πράσινο φως που άναψε η επιτροπή δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Ολα τα βλέμματα ήταν χθες στραμμένα στον γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ, ο οποίος θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς στην επιτροπή κατά του Μπρετ Κάβανο, ένα 24ωρο μετά τη συγκινητική κατάθεση της γυναίκας που ισχυρίζεται ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον εκλεκτό του Ντόναλντ Τραμπ. Παρ’ όλα αυτά ο Φλέικ, που είναι από τους σφοδρότερους επικριτές του Τραμπ στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών, αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ του Κάβανο, προκαλώντας την οργή γυναικών. «Αυτό λες σε όλες τις γυναίκες της Αμερικής. Οτι δεν αξίζουν. Να κρατήσουν τις μαρτυρίες για τον εαυτό τους επειδή ακόμη και αν πούνε την αλήθεια, θα βοηθήσουν αυτόν τον άνδρα να ανέλθει στην εξουσία ούτως ή άλλως».

Αυτή ήταν η φραστική επίθεση που δέχθηκε ο γερουσιαστής κατά την έξοδό του από την αίθουσα, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με μικρή διαδήλωση γυναικών κατά του Κάβανο. Αρχικά οι γυναίκες αυτές έκαναν σιωπηλή διαμαρτυρία μέσα στην αίθουσα, αλλά απομακρύνθηκαν από αυτήν για λόγους ασφαλείας. Ο Φλέικ από την Αριζόνα ανακοίνωσε την απόφασή του λίγο προτού συγκεντρωθούν τα 21 μέλη της επιτροπής για να πραγματοποιήσουν την πρώτη από μια σειρά ψηφοφορίες για την υποψηφιότητα. «Αφότου άκουσα πάνω από τριάντα ώρες κατάθεσης εκ μέρους του δικαστή νωρίτερα αυτόν το μήνα, ήμουν έτοιμος να υποστηρίξω την υποψηφιότητά του με βάση την άποψή του για τον νόμο και τις επιδόσεις του ως δικαστή. Το δικαστικό μας σύστημα διασφαλίζει το τεκμήριο της αθωότητας, όταν δεν υπάρχουν ενοχοποιητικές αποδείξεις. Αυτό είναι που μας συνδέει με το γράμμα του νόμου», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 11-10 στην επιτροπή. Ετσι, με τη θετική ψήφο του Φλέικ η υποψηφιότητα παραπέμπεται πλέον στην ολομέλεια της Γερουσίας, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει τις προκαταρκτικές διαδικαστικές ψηφοφορίες εντός του Σαββατοκύριακου και να ολοκληρώσει την επικύρωση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS