Η επίσκεψη δεν εξομαλύνει τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

Η επίσκεψη δεν εξομαλύνει τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την έκδοση του δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ στην Τουρκία ζήτησε επισήμως το τουρκικό κράτος από τη Γερμανία, λίγο πριν ξεκινήσει η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη χώρα. Ο Ντουντάρ, ένας από τους γνωστότερους δημοσιογράφους στην Τουρκία, διέφυγε στη Γερμανία το 2016 ενώ δικαζόταν για δημοσίευμα που ενόχλησε τις Αρχές.

Το τουρκικό αίτημα ζητεί τη σύλληψη και την έκδοση του Ντουντάρ ως καταζητουμένου για κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών μυστικών και προπαγάνδα. Ως διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», το 2015 ο Ντουντάρ δημοσίευσε άρθρο και βίντεο το οποίο, όπως είπαν, εμφάνιζε την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ να φορτώνει όπλα με προορισμό τη Συρία. Το 2016, ο Ντουντάρ και ο συνάδελφός του από την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» Ερντέμ Γκιουλ καταδικάστηκαν σε πενταετή φυλάκιση. Οι δύο δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν με περιοριστικούς όρους εν αναμονή εκδίκασης της έφεσης και ο Ντουντάρ κατόρθωσε να διαφύγει από τη χώρα και να εγκατασταθεί στη Γερμανία. Η σύζυγός του παραμένει στην Τουρκία και της έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

«Ο Ερντογάν απείλησε να ακυρώσει τη συνέντευξη Τύπου αν παραστώ. Δεν φανταζόμουν ότι μία ερώτηση θα τον φοβίσει τόσο πολύ», σχολίασε ο Ντουντάρ. «Ο Τζαν Ντουντάρ είναι πράκτορας. Αποκάλυψε κρατικά μυστικά», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Αγκελα Μέρκελ. Στη συνέντευξη αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος χαμογέλασε μόνο μία φορά. Ηταν η στιγμή που η αστυνομία απομάκρυνε τον Τούρκο δημοσιογράφο Ερτουγκρούλ Γιγκίτ, που σηκώθηκε όρθιος αποκαλύπτοντας μπλούζα που έγραφε στα τουρκικά «Ελευθερώστε τους δημοσιογράφους στην Τουρκία».

«Το σημαντικό είναι να τεθούν τα ερωτήματα, όχι ποιος θα τα θέσει. Τις ερωτήσεις μου θα τις θέσουν οι Γερμανοί συνάδελφοί μου. Ο πανικός του Ερντογάν, που έφθασε στο Βερολίνο με την απαίτηση της έκδοσής μου στις αποσκευές του, λέει πάρα πολλά γι’ αυτόν και για την Τουρκία», σχολίασε ο Ντουντάρ. Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασαν το αίτημα για έκδοση του Ντουντάρ ως «καθαρή πράξη κλιμάκωσης», καθώς ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο. «Ενας τέτοιος χειρισμός είναι ακατανόητος αν ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν είναι η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», σχολίασε κυβερνητική πηγή.

Το Βερολίνο θέτει ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία την αποφυλάκιση πέντε Γερμανών υπηκόων που κρατούνται στην Τουρκία και την άρση των διώξεων κατά αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών. Η απάντηση της Τουρκίας είναι το αίτημα για τον Ντουντάρ και η λίστα με άλλα 68 ονόματα προς έκδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή