Σόου Τραμπ και στο βήμα του ΟΗΕ

Σόου Τραμπ και στο βήμα του ΟΗΕ

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο κωμικοτραγική σκηνή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ήταν το γέλιο που ακολούθησε την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ειδικότερα η αποστροφή του ότι μέσα σε δύο χρόνια πέτυχε περισσότερα από κάθε άλλον προκάτοχό του. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι οι παριστάμενοι δεν γέλασαν εις βάρος του, πως το γέλιο τους δηλαδή δεν ήταν κοροϊδευτικό, αλλά επιδοκιμαστικό. Και στο τέλος είπε ότι η επίμαχη δήλωσή του ήταν χαριτωμένη και είχε στόχο να κάνει την αίθουσα να ευθυμήσει.

Την ίδια γραμμή εμφανίστηκε να υιοθετεί και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέλεϊ, η οποία εξήγησε στο Fox News (πού αλλού;) ότι οι διεθνείς ηγέτες γέλασαν «επειδή αγαπούν την ειλικρίνειά του και σέβονται» τον Τραμπ. «Δεν είναι διπλωματικός και τον βρίσκουν αστείο. Οταν πάει εκεί και λέει την αλήθεια, αιφνιδιάζονται», ανέφερε. Η παρουσία του Τραμπ στον ΟΗΕ έδωσε τροφή στους κωμικούς των late night shows, με τον Στίβεν Κολμπέρ να μνημονεύει ότι η μοναδική θετική αναφορά στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου ήταν στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Παρομοίωση

«Ο Πούτιν θα ζηλέψει», αστειεύθηκε ο διάσημος κωμικός και παρομοίασε την ομιλία Τραμπ με την πρόποση γάμου ενός καλεσμένου, που μισεί τον θεσμό συνολικά. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον Δεκέμβριο του 2016 είχε γράψει απαξιωτικά στο τουίτερ ότι «ο ΟΗΕ έχει μεγάλη δυναμική, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι μια λέσχη ανθρώπων που συγκεντρώνονται, μιλούν και διασκεδάζουν. Τόσο λυπηρό!».

Mεταξύ άλλων, ο Τραμπ επιτέθηκε στην Κίνα κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να αναμειχθεί στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, χωρίς να παραθέσει κάποια στοιχεία για τις κατηγορίες του. Το διόλου διπλωματικό ύφος, που αναγνώρισε και η Χέλεϊ στην ομιλία του Τραμπ, επεκτάθηκε και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

Σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εκρηκτικό ήταν το τετ α τετ του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Εκτός από τον έμμεσο διαξιφισμό τους από το βήμα του ΟΗΕ, όταν διαφώνησαν σε όλα, από το Ιράν και το κλίμα μέχρι τη μετανάστευση και το εμπόριο, οι δύο άνδρες φαίνεται ότι κόντεψαν να έρθουν στα χέρια στη διάρκεια της συνάντησής τους το βράδυ της της Δευτέρας.

Ο Τραμπ φέρεται πως ξέσπασε κατά της πολιτικής εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποκαλώντας την χειρότερη κι από της Κίνας και ζητώντας από την Ευρώπη να γίνει πιο ανοιχτή στον τομέα των αγροτικών προϊόντων.

Το άλλοτε φλογερό ειδύλλιο των ηγετών εξελίχθηκε σε μια τυπική χειραψία και όλοι οι αναλυτές μίλησαν για το τέλος μιας σχέσης. «Ο εθνικισμός πάντα οδηγεί στην ήττα», προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας στη διακήρυξη του Ντόναλντ Τραμπ: «Η Αμερική κυβερνάται από Αμερικανούς. Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και υιοθετούμε το δόγμα του πατριωτισμού». Πολιτικοί αναλυτές διαπίστωσαν για ακόμη μία φορά πόσο αποξενωμένος είναι πλέον ο Λευκός Οίκος από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Νιου Γιόρκερ», ο Τραμπ επανέλαβε την προσφιλή του ρητορική «Πρώτα η Αμερική», μόνο που δεν μιλούσε σε οπαδούς του στις μεσοδυτικές πολιτείες αλλά στην παγκόσμια σκηνή.

Απαξίωσε διεθνείς θεσμούς που η παγκόσμια κοινότητα προσπάθησε επί δεκαετίες να δημιουργήσει και να διατηρήσει, επιμένοντας ότι είναι καλύτερο για όλα τα κράτη να φροντίζουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η συνέντευξη Τύπου

Η εσωστρέφεια ήταν έκδηλη καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη και παρέσυρε και τους δημοσιογράφους. Στη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης προς ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας, οι ερωτήσεις αφορούσαν περισσότερο την ακρόαση του υποψηφίου του για το ανώτατο δικαστήριο Μπρετ Κάβανο και την τύχη του υφυπουργού Δικαιοσύνης του Ροντ Ρόζενσταϊν, παρά τη συμφωνία με το Ιράν ή τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.

«Περίεργη, τρελή, σουρεαλιστική, χειμαρρώδης και επιθετική», ήταν μερικά από τα επίθετα που χρησιμοποίησαν τα αμερικανικά ΜΜΕ για να περιγράψουν τη συνέντευξη που διήρκεσε 80 λεπτά, κατά τα οποία ο Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με τον «εχθρό του λαού», όπως συνηθίζει ο Αμερικανός πρόεδρος να αποκαλεί τον Τύπο.

«Κύριε Κούρδε!»

Ο Τραμπ έμοιαζε να απολαμβάνει τις ερωτήσεις και ειδικά τις απαντήσεις του, ειρωνευόταν τους δημοσιογράφους, προσφώνησε έναν Κούρδο ρεπόρτερ «Κύριε Κούρδε» και είπε ότι θα μπορούσε να το κάνει αυτό διαρκώς.

Προειδοποίησε τα νέα αγόρια να προσέχουν γιατί ενδέχεται να εμπλακούν σε υποθέσεις στις οποίες θα κατηγορηθούν στο μέλλον για σεξουαλική κακοποίηση, ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στον υποψήφιο για το ανώτατο δικαστήριο, χωρίς να περιμένει την κατάθεση της καταγγέλλουσας τον Κάβανο την Πέμπτη το απόγευμα και είπε ότι προτιμά να μην απομακρύνει τον υφυπουργό Δικαιοσύνης του παρά τη φημολογία που ξέσπασε την Τρίτη ότι επίκειται είτε παραίτηση είτε αποπομπή Ρόζενσταϊν.

Αφότου έδωσε μια απάντηση σε δημοσιογράφο, η οποία τον ικανοποίησε ιδιαίτερα, αποφάσισε να κλείσει τη συνέντευξη Τύπου στο Λoτ Νιου Γιορκ Πάλας επί της λεωφόρου Μάντισον.

«Μου αρέσει πάντα να κλείνω με μια καλή απάντηση. Ο Ελτον Τζον έχει πει πως όταν παίζεις την τελευταία νότα και είναι καλή, μη συνεχίσεις», κατέληξε.

Το θέμα του Ιράν

«Ενοχλημένος και βαθιά απογοητευμένος» με την Ε.Ε. εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, από την κοινή πρόθεση των Βρυξελλών, της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν να εκπονήσουν σχέδιο για να παρακάμψουν τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Τεχεράνης. Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι το προτεινόμενο μέτρο, γνωστό ως εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), θα βοηθήσει να πειστεί το Ιράν να παραμείνει πιστό στη συμφωνία, προσδοκώντας ότι έτσι θα σωθεί η οικονομία του. Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν στόχο να διαλύσουν την ιρανική οικονομία και να υποχρεώσουν τους Ιρανούς σε επαναδιαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας, που συνήφθη το 2015 υπό τον πρόεδρο Ομπάμα. Μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, εξήγησε πως η SPV έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τις πληρωμές που σχετίζονται με ιρανικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένου πετρελαίου και εισαγωγών, υπό τον όρο ότι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις διενεργούν νόμιμες δοσοληψίες με βάση το κοινοτικό δίκαιο. «Αυτό είναι ένα από τα πλέον αντιπαραγωγικά μέτρα που μπορεί κανείς να φανταστεί για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», προειδοποίησε ο Πομπέο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή