ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τον Βέμπερ και ο Στουμπ υποψήφιος διάδοχος Γιούνκερ

Μετά τον Βέμπερ και ο Στουμπ υποψήφιος διάδοχος Γιούνκερ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. O πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξ Στουμπ ανακοίνωσε, χθες, την πρόθεσή του να γίνει ο βασικός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο βασικός λόγος της υποψηφιότητάς του όπως είπε, χθες, από το Στρασβούργο είναι ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δέχονται επίθεση και είναι σε θέση να τις υπερασπιστεί. «Δεχόμαστε επίθεση και απέξω από την Ε.Ε. (Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα), και από μέσα (Πολωνία Ουγγαρία), ακόμα και μέσα στο κόμμα μας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αν οι Ευρωπαίοι «δεν παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτά που αντιπροσωπεύει η Ε.Ε. όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα, το δικαίωμα της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της ισότητας και της τήρησης του κράτους δικαίου, τότε δεν μας μένει τίποτα».

Ο ίδιος σε αντίθεση με τον ανταγωνιστή του για τη θέση, τον επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μ. Βέμπερ, που αυτοχαρακτηρίζεται δεξιός, δηλώνει κεντροδεξιός και μετριοπαθής. Ο 50χρονος Φινλανδός πέρα από την πολιτική του καριέρα είναι γνωστός για τις αθλητικές του επιδόσεις, καθώς έχει ολοκληρώσει τον δύσκολο αγώνα iron man που απαιτεί ιδιαίτερες αντοχές και δύναμη. Σύμφωνα με τη μη δεσμευτική διαδικασία του «Spitzenkandidat», που πρώτα εφαρμόστηκε στις εκλογές του 2014, ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος που θα εκλεγεί γίνεται και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ήδη κάποιοι ηγέτες έχουν ταχθεί εναντίον αυτής της διαδικασίας.

Οι τελικές αποφάσεις για το ποιος θα είναι ο επίσημος υποψήφιος του ΕΛΚ θα παρθούν στο Ελσίνκι στις 7-8 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, ο κ. Στουμπ που αυτή την στιγμή είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έχει πάρει άδεια άνευ αποδοχών με σκοπό να επισκεφθεί όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γίνεται.