Χαμηλά ποσοστά για τον Τραμπ στις χώρες της Δύσης

Χαμηλά ποσοστά για τον Τραμπ στις χώρες της Δύσης

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σοβαρό πλήγμα στη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ έχει καταφέρει η εκλογή του Τραμπ, την ηγεσία του οποίου δεν εμπιστεύεται η πλειονότητα των κατοίκων δυτικών χωρών. Η έρευνα του ινστιτούτου Pew, που διεξήχθη σε 25 χώρες, έδειξε ότι 70% των ερωτηθέντων στις χώρες αυτές δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ, ενώ 70% εκτιμούν πως οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα άλλων χωρών. Εξαίρεση αποτελούν οι Ελληνες ερωτηθέντες, το ποσοστό των οποίων εκτιμά ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τους την Ελλάδα και που αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, φθάνοντας στο 29%, από 20% το 2013. Οι πολίτες είναι διχασμένοι σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της αμερικανικής ισχύος. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν σε ποσοστό 31% ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή σήμερα από ό,τι πριν από δέκα χρόνια, 25% ανέφεραν ότι ο ρόλος των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει και 35% πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν εξίσου σημαντικές όπως και παλαιότερα.

Αντίθετα, καμία αμφιβολία δεν εξέφρασαν οι ερωτηθέντες για την κινεζική ισχύ. Ποσοστό 70% ανέφερε ότι ο ρόλος της Κίνας έχει ενισχυθεί στο διεθνές στερέωμα την τελευταία δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά, 39% δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ είναι επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομίας, έναντι 34% που θεωρούν ότι η Κίνα κατέχει τη θέση αυτή.

Στην Ευρώπη καταγράφεται η μεγαλύτερη αμφισβήτηση των ΗΠΑ, με μόλις 30% των Γερμανών, 34% των Ολλανδών, 36% των Ελλήνων και 38% των Γάλλων να έχουν θετική γνώμη για τη χώρα του Τραμπ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, εκτενέστατο δημοσίευμα των New Υork Times, που πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα επί του θέματος της περιουσιακής κατάστασης του Τραμπ, αναφέρει ότι κατά τη δεκαετία του 1990 έκανε χρήση διαφόρων φορολογικών «κόλπων», που αγγίζουν τα όρια της απάτης, προκειμένου να αυξήσει κατά πολύ την κληρονομιά του πατέρα του. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος όπως αρέσκεται να παρουσιάζεται, καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή