Συλλήψεις στην Τουρκία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 280 άνθρωποι συνελήφθησαν σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας με στόχο την εξάρθρωση κυκλώματος που «ξέπλενε» βρώμικο χρήμα. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, ξένο συνάλλαγμα αξίας περίπου 2,5 δισ. λιρών (365 εκατομμυρίων ευρώ) μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού, κάτοχοι των οποίων ήταν κατά κύριο λόγο Ιρανοί που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μεταφορά σκληρού συναλλάγματος στο εξωτερικό έχει αναδειχθεί σε ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα στην Τουρκία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα με την απότομη πτώση της αξίας της λίρας. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει καλέσει κατ’ επανάληψιν τους πολίτες να μη μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό αν δεν πρόκειται για επενδύσεις ή φοιτητικό συνάλλαγμα.

Οπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, οι συλληφθέντες κατηγορούνται για «ξέπλυμα» χρήματος, σύσταση συμμορίας για διάπραξη εγκλήματος και παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Εξάλλου, ο σύμβουλος του Ερντογάν, Τσεμίλ Ερτέμ, δήλωσε μέσω Twitter ότι «η επιχείρηση δεν αφορά τη μεταφορά συναλλάγματος από ντόπιους, αλλά τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη μεταφορά συναλλάγματος σε τρομοκράτες που βρίσκονται στο εξωτερικό».

Οι Αρχές είχαν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 417 άτομα και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιδρομές σε 49 επαρχίες της χώρας για να εντοπίσουν τους καταζητούμενους. Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι ύποπτοι εισέπρατταν προμήθεια για να στείλουν χρήματα σε 28.088 λογαριασμούς του εξωτερικού.

Υπόθεση Μπράνσον

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται εν αναμονή της δίκης του στην Τουρκία, δήλωσε χθες ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απελευθέρωση του πελάτη του. Η κατάθεση της προσφυγής από τον δικηγόρο Τζεμ Χαλαβούρτ αναμένεται να γίνει σήμερα, αν και οι πιθανότητες να γίνει δεκτή είναι μικρές, καθώς η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση Μπράνσον έχει οριστεί για τις 12 Οκτωβρίου. Ο ευαγγελικός πάστορας κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για σχέσεις με το ισλαμικό δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο ενοχοποιείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η σύλληψη του Μπράνσον πριν από 21 μήνες και η παραπομπή του σε δίκη αποτελούν ένα από τα μείζονα προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλοποίηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Η YPG στο Μανμπίτζ

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι «είναι η ώρα να τελειώνουμε οριστικά με την (κουρδική πολιτοφυλακή) YPG στο Μανμπίτζ» της βόρειας Συρίας. Τον Ιούνιο, ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού, με κοινές περιπολίες, την ασφάλεια του Μανμπίτζ, που είχε πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους και στη συνέχεια απελευθερώθηκε από τους Κούρδους μαχητές. Οπως γνωστοποίησε ο Τσαβούσογλου, υπάρχει μια κάποια καθυστέρηση στις κοινές περιπολίες με τους Αμερικανούς, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως προβλέπει η συμφωνία του Ιουνίου. Η Αγκυρα είχε απειλήσει ότι θα αναλάμβανε μονομερώς δράση για να εκδιώξει τους Κούρδους, αν δεν υπήρχε συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή