ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας για την αύξηση παραγωγής πετρελαίου

symfonia-rosias-amp-8211-saoydikis-aravias-gia-tin-ayxisi-paragogis-petrelaioy-2276088

Σε ιδιωτική συμφωνία ώστε να αυξήσουν την παραγωγή του πετρελαίου τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι αυξανόμενες τιμές, κατέληξαν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία και ενημέρωσαν τις ΗΠΑ πριν από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αλγέρι με άλλους παραγωγούς, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τέσσερις πηγές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέρριψε ευθύνες στον ΟΠΕΚ για τις υψηλές τιμές πετρελαίου και ζήτησε από τον Οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή του προκειμένου να μειωθούν τα κόστη καυσίμων πριν τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο, ανέφεραν στο Reuters πως ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φαλίχ και ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ, συμφώνησαν μετά από μια σειρά συναντήσεων να αυξήσουν την παραγωγή από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Οι Ρώσοι και οι Σαουδάραβες συμφώνησαν να αυξήσουν τα βαρέλια στην αγορά σιωπηρά, ώστε να μην φανεί ότι λαμβάνουν μέτρα για να ικανοποιήσουν την εντολή του Τραμπ να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο», ανέφερε η μια πηγή.

Αλλη πηγή τόνισε ότι «ο υπουργός της Σαουδικής Αραβίας είπε στον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Rick Perry πως η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή της εφόσον οι πελάτες ζητήσουν περισσότερο πετρέλαιο».