ΚΟΣΜΟΣ

Νέο πλήγμα για τον Εμανουέλ Μακρόν

neo-pligma-gia-ton-emanoyel-makron-2276162

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, ενός εκ των ισχυρότερων πολιτικών του συμμάχων, επιχείρησε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν υφίσταται κυβερνητική κρίση, καθώς «το κράτος λειτουργεί» και «η κυβέρνηση ασκεί άριστα τα καθήκοντά της». Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είχε αναλάβει προσωρινά καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών, μέχρι να οριστεί αντικαταστάτης του παραιτηθέντος πολιτικού. Το βράδυ της Τρίτης, ο Μακρόν αναγκάστηκε να αποδεχθεί την παραίτηση Κολόμπ, παρότι σε πρώτο χρόνο την είχε απορρίψει, αφού ο 71χρονος δεν εννοούσε να αλλάξει την απόφασή του. Οπως έχει δηλώσει, προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία στη Λυών, στις εκλογές του ερχόμενου χρόνου. Ο Κολόμπ υπήρξε δήμαρχος Λυών επί 16 χρόνια, προτού γίνει πρώτος τη τάξει υπουργός, το 2017. Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται από το σύνολο του γαλλικού Τύπου ως επώδυνο πλήγμα για τον Μακρόν.

Ο Κολόμπ υπήρξε ισχυρός παράγοντας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και από τους πρώτους που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Μακρόν για την προεδρία. Τους τελευταίους μήνες, όμως, είχε διαφοροποιηθεί, κατηγορώντας τον Μακρόν για έλλειψη σεμνότητας και δυσκολία επικοινωνίας με τους συνεργάτες του. Ηταν η τρίτη παραίτηση σημαντικού υπουργού από την κυβέρνηση Μακρόν, ύστερα από τον κεντρώο υπουργό Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού, τον Ιούνιο του 2017 και του «πράσινου» υπουργού Οικολογίας Νικολά Ιλό, τον Σεπτέμβριο. Η δημοτικότητα του Μακρόν έχει υποχωρήσει ραγδαία τους τελευταίους μήνες και σήμερα βρίσκεται στο 30%, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα ο Γάλλος πρόεδρος έχει προγραμματίσει να προωθήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, στην αγορά εργασίας και στα επιδόματα ανεργίας.