ΚΟΣΜΟΣ

Δύση εναντίον Μόσχας για χάκινγκ

dysi-enantion-moschas-gia-chakingk-2276406

ΧΑΓΗ. Συντονισμένες προσπάθειες για να σταματήσουν οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις καταβάλλει η Δύση μετά την αποκάλυψη νέας υπόθεσης χάκινγκ από τη Βρετανία και την Ολλανδία. Χρησιμοποιώντας τη σκληρότερη ίσως γλώσσα στη μεταψυχροπολεμική εποχή, Λονδίνο και Χάγη κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι επιχείρησε να διεισδύσει στα συστήματα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW). Οι ΗΠΑ απήγγειλαν εξάλλου κατηγορίες εναντίον επτά Ρώσων αξιωματούχων για κυβερνοεπίθεση και υποκλοπή στοιχείων προκειμένου να απονομιμοποιήσουν διεθνείς οργανώσεις κατά του ντόπινγκ και να εκθέσουν όσους αποκάλυψαν το υπό κρατική καθοδήγηση ρωσικό πρόγραμμα ντόπινγκ των αθλητών της χώρας.

Το Λονδίνο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δρα σαν «κράτος-παρίας» και τις καταγγελίες υιοθέτησαν αμέσως πολλές χώρες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα διέψευσε τις κατηγορίες, αποδίδοντάς τες σε κάποιον με «πλούσια φαντασία». Ωστόσο οι νέες αποκαλύψεις απομονώνουν περαιτέρω τη Ρωσία σε μια περίοδο που οι σχέσεις της με τη Δύση είναι ήδη υποβαθμισμένες λόγω της υπόθεσης δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία, της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές του 2016 αλλά και των κυρώσεων εις βάρος της εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας. Οι βρετανικές και ολλανδικές κατηγορίες αποκαλύφθηκαν τη στιγμή που συναθροίζονταν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προκειμένου να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της Μόσχας. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις είπε ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις στη διάθεση της Δύσης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίασαν ότι η τελευταία αυτή επίθεση της Ρωσίας αποδεικνύει την περιφρόνησή της για τον ιερό σκοπό του OPCW. Οι ολλανδικές αρχές απέλασαν στο πλαίσιο της έρευνας τέσσερις Ρώσους πράκτορες, οι οποίοι έφθασαν στην Ολλανδία στις 10 Απριλίου και συνελήφθησαν με εξοπλισμό κατασκοπείας σε ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην έδρα του OPCW. Εκείνη την χρονική περίοδο, ο Οργανισμός ερευνούσε την ταυτότητα της χημικής ουσίας που είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση του περασμένου Μαρτίου κατά του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Σε μια άλλη εξέλιξη, o Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA), που εδρεύει στο Μόντρεαλ, ανέφερε χθες ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης, για την οποία η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) είναι «πολύ πιθανόν υπεύθυνη». Τέλος, η δικαιοσύνη στη Νορβηγία αποφάσισε να παρατείνει κατά δύο εβδομάδες την προσωρινή κράτηση ενός Ρώσου που κατηγορείται για κατασκοπεία, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας.