Από τις κινεζικές αρχές φέρεται να κρατείται ο επικεφαλής της Ιντερπόλ – Ερευνα διεξάγει η Γαλλία

Από τις κινεζικές αρχές φέρεται να κρατείται ο επικεφαλής της Ιντερπόλ – Ερευνα διεξάγει η Γαλλία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα για την εξαφάνιση του προέδρου της Ιντερπόλ Μενγκ Χονγκγουέι πραγματοποιεί η γαλλική αστυνομία καθώς οι αρχές της χώρας εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το περιστατικό αλλά και για τις απειλές που ισχυρίζεται ότι δέχτηκε η σύζυγός του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται ότι «συνεχίζονται οι επαφές με τις κινεζικές αρχές». Η οικογένεια του προέδρου της Ιντερπόλ δεν έχει κανένα νέο του από τις 25 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα ωστόσο είχε αναφερθεί ότι τα ίχνη του χάθηκαν στις 29 του μηνός. Η σύζυγος του Μενγκ, η οποία επικοινώνησε με τις αστυνομικές αρχές στη Λιόν, την πόλη όπου εδρεύει η Ιντερπόλ, δήλωσε επίσης ότι η ίδια έχει δεχτεί απειλές τόσο από το τηλέφωνο όσο και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πάντως, το απόγευμα της Παρασκευής η κινεζική εφημερίδα «South China Morning Post» ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι ο Μενγκ Χονγκγουέι, κρατείται και ανακρίνεται, από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και προσγειώθηκε στο κινεζικό έδαφος, χωρίς ωστόσο να έχουν διευκρινιστεί ούτε οι λόγοι, αλλά ούτε και η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται.

Η Ιντερπόλ από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα ότι γνωρίζει τις αναφορές για την «υποτιθέμενη εξαφάνιση» του προέδρου της, του Μενγκ Χονγκγουέι, και ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά τις αρμόδιες αρχές στη Γαλλία και την Κίνα. «Είναι ένα ζήτημα για τις αρμόδιες αρχές στη Γαλλία και την Κίνα», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Ιντερπόλ σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, και όχι ο Μένγκ, είναι υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.

Ο Μενγκ Χονγκγουέι, 64 ετών, εξελέγη πρόεδρος της Ιντερπόλ τον Νοέμβριο του 2016, στη θέση της Γαλλίδας Μιρέιγ Μπαλεστραζί. Η θητεία του λήγει το 2020. Πριν από αυτόν τον διορισμό, ήταν υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα και επικεφαλής του εθνικού γραφείου της Ιντερπόλ. Ήταν επίσης από τα κορυφαία στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και είχε εργαστεί στις μονάδες καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών, της τρομοκρατίας ενώ υπήρξε και επικεφαλής της ακτοφυλακής.

Ο διορισμός του στην προεδρία της Ιντερπόλ είχε επικριθεί από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία μεταξύ άλλων κατηγόρησε την Κίνα ότι χρησιμοποιούσε την Ιντερπόλ επί χρόνια «για να συλλαμβάνει αντιφρονούντες και πρόσφυγες στο εξωτερικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή