ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ενώπιον το τελευταίου εμποδίου ο Κάβανο

ipa-enopion-to-teleytaioy-empodioy-o-kavano-2276599

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το προτελευταίο εμπόδιο πριν από τη σημερινή οριστική ψηφοφορία στη Γερουσία πέρασε ο εκλεκτός του Αμερικανού προέδρου για το Ανώτατο Δικαστήριο, Μπρετ Κάβανο, ο οποίος λίγο έλειψε να χάσει τη θέση εξαιτίας καταγγελιών ότι κακοποίησε σεξουαλικά μια συμμαθήτριά του στο γυμνάσιο.

Η διαδικασία παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα από τη διεθνή κοινή γνώμη, γιατί ο Κάβανο θα μπορούσε να καθορίσει την αμερικανική πολιτική επί το συντηρητικότερο για πολλές δεκαετίες. Η Γερουσία αποφάσισε με ψήφους 51-49 να προχωρήσει στην τελική ψηφοφορία, ματαιώνοντας τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να καθυστερήσουν περαιτέρω την επικύρωση της υποψηφιότητάς του. Από τους τέσσερις γερουσιαστές που θεωρούνταν αναποφάσιστοι, δύο Ρεπουμπλικανοί και ένας Δημοκρατικός ψήφισαν υπέρ της επίσπευσης, ενώ η Ρεπουμπλικανή Λίζα Μουρκόφσκι από την Αλάσκα ζήτησε να μην πάει η υποψηφιότητα στην ολομέλεια. Δεν αποκλείεται να ψηφίσουν διαφορετικά στη σημερινή ψηφοφορία, γεγονός που άφησε ανοικτό, για παράδειγμα, η Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς από το Μέιν. Η υπόνοια αυτή δημιούργησε νέα αβεβαιότητα κατά πόσον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας. Υπενθυμίζεται πάντως ότι σε περίπτωση ισοψηφίας (50-50) θα μπορούσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς να ψηφίσει υπέρ του Κάβανο και να κρίνει το αποτέλεσμα.

Κατά Τζορτζ Σόρος

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε χθες τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος ότι χρηματοδοτεί τους ακτιβιστές που διαμαρτύρονται κατά του διορισμού του Κάβανο. «Οι διαδηλωτές που ουρλιάζουν στον ανελκυστήρα είναι επαγγελματίες που έχουν πληρωθεί για να δίνουν κακή εικόνα των γερουσιαστών. Μην τους αφήσετε να την έχουν!» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος λιγότερο από δύο ώρες πριν από μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία. «Κοιτάξτε επίσης αυτά τα πανομοιότυπα πανό φτιαγμένα από επαγγελματίες. Πληρώνονται από τον Σόρος και άλλους», πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του. H διχαστική διαδικασία προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και 302 ακτιβιστές συνελήφθησαν επειδή εισήλθαν παράνομα στα κτίρια της Γερουσίας. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει εντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες εναντίον του Κάβανο. Η επικύρωση της υποψηφιότητας αναμένεται να αλλάξει την ισορροπία στο εσωτερικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου, 5-4 υπέρ του συντηρητικού στρατοπέδου. Ο Κάβανο προτάθηκε από τον Τραμπ μετά την απόσυρση του μετριοπαθούς Αντονι Κένεντι, ο οποίος άλλαζε στρατόπεδο συχνά, ανάλογα με το θέμα. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί ήταν αντίθετοι στην υποψηφιότητα Κάβανο, αλλά η πόλωση των δύο μετώπων οξύνθηκε μετά τις καταγγελίες και την κατάθεση της Κριστίν Μπλέιζι Φορντ ενώπιον της επιτροπής Δικαιοσύνης.

Η δραματική ακρόαση αμφοτέρων ενώπιον του σώματος έφερε σε αντιπαράθεση μια μειλίχια γυναίκα, που κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίησή της, κι έναν οργισμένο, προνομιούχο άνδρα, διόλου πειστικό. Δεν είναι τυχαίο ότι σε προχθεσινό άρθρο του στην «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ» ο Κάβανο επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, αναγνωρίζοντας ότι σε κάποια σημεία υπήρξε υπερβολικά συναισθηματικός. «Απηχούσε την οργή μου που κατηγορήθηκα άδικα», σχολίασε ο Κάβανο στο επίμαχο άρθρο του. «Ξέρω ότι το ύφος μου ήταν οξύ και είπα κάποια πράγματα που δεν θα έπρεπε να έχω πει», έγραψε.