Κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία

Κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή δοκιμασία για τον αλληλοσπαρασσόμενο μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία και την πανταχόθεν βαλλόμενη καγκελάριο Μέρκελ αποτελούν οι τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, την επόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι κραδασμοί από τον προαναγγελθέντα σεισμό στο Μόναχο θα φθάσουν σίγουρα μέχρι και το Βερολίνο, καθώς προεξοφλούνται δεινή ήττα των συμμάχων της Μέρκελ, των υπερσυντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σαρωτική είσοδος της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) πρώτη φορά στη βαυαρική Βουλή, αλλά και άνοδος των Πρασίνων. Το CSU είχε λάβει 47,4% στις τελευταίες εκλογές το 2013 και κυβερνούσε έκτοτε με απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, με βάση τις εκτιμήσεις είναι πιθανό να περιοριστεί στο 33%, η AfD θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερβεί το εκλογικό όριο του 5% και ίσως αγγίξει το 10%, ενώ οι Πράσινοι πιστεύεται ότι θα αναδειχθούν δεύτερη δύναμη με 18%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναμένεται να λάβουν υποδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, δηλαδή μόλις 11%. Με το όριο του 5% φέρονται να παλεύουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και το Κόμμα της Αριστεράς. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις, οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν θα καταφέρουν να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση παρά μόνο αν συνεργαστούν με τους Πράσινους ή αν επιλέξουν τρικομματική κυβέρνηση. Βέβαια, θα μπορούσε θεωρητικά να συγκροτηθεί κυβέρνηση χωρίς το CSU, προοπτική που μέχρι πρότινος ισοδυναμούσε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Αν όντως η Χριστιανοκοινωνική Ενωση καταγράψει τόσο μικρά ποσοστά, που θα αποτελούν ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν την τραγική εμφάνιση. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Μάρκους Ζέντερ, γνωστός από την επιμονή να αναρτήσει χριστιανικά σύμβολα στις δημόσιες υπηρεσίες της Βαυαρίας, θα επιχειρήσει να μετακυλίσει το βάρος στον προκάτοχό του, Χορστ Ζεεχόφερ και πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξει ένα οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των δύο εσωκομματικών αντιπάλων, που θα καταλήξει με παραίτηση του Ζεεχόφερ από την ηγεσία του CSU, ενδεχομένως και από το υπουργείο Εσωτερικών. Παρόλο που ο Ζεεχόφερ είναι το μόνιμο «αγκάθι» στο υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ, ενδεχόμενη αποδυνάμωση του CSU και του υπουργού Εσωτερικών της θα είχε σοβαρές συνέπειες και για το κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU). Αλλωστε, στη Βαυαρία το 56% εμφανίζεται δυσαρεστημένο από το έργο της Μέρκελ και το 70% με αυτό του Ζεεχόφερ.

Επεται η Εσση

Επειτα από δύο εβδομάδες ακολουθούν οι τοπικές εκλογές στην Εσση, όπου το CDU θα κληθεί να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό του. Αν παρουσιάσει εξίσου κακές επιδόσεις και στη Φρανκφούρτη, είναι πιθανό να αμφισβητηθεί η ίδια η Μέρκελ στο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, οι επικριτικές φωνές στο εσωτερικό του SPD κατά της αρχηγού, Αντρέα Νάλες, δυναμώνουν εκ νέου, όπως συνέβη και με τον χειρισμό της υπόθεσης Μάασεν, του πρώην προέδρου της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Προς μεγάλη απογοήτευση στελεχών και απλών μελών του κόμματος, η Νάλες αρχικά επέμεινε να απομακρυνθεί ο Μάασεν επειδή αμφισβήτησε ότι σημειώθηκαν πογκρόμ κατά μεταναστών μετά τα επεισόδια στο Κέμνιτς της Σαξονίας, αλλά στη συνέχεια δέχθηκε να γίνει υφυπουργός Εσωτερικών υπό τον στενό σύμμαχό του, Ζεεχόφερ. «Υποτιμήσαμε την αντίδραση της εκλογικής βάσης», αναγνώρισε η ίδια η Νάλες μετά την κατακραυγή.

Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η Ακροδεξιά καθορίζει πλέον την ατζέντα στη χώρα, αλλά και τις τύχες των παραδοσιακών κομμάτων και πολιτικών ηγετών. Μπορεί στη Βαυαρία η Εναλλακτική να μην πάει τόσο καλά, αλλά σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν να ισοψηφεί με το SPD ενίοτε, δε, να προηγείται των Σοσιαλδημοκρατών. Το μεγάλο σοκ όμως θα έρθει του χρόνου, όταν θα υπάρξουν τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις στην πρώην Ανατολική Γερμανία και στις οποίες η AfD είναι πιθανό να αναδειχθεί μέχρι και πρώτη δύναμη.

Πολλοί παρατηρητές στο Βερολίνο θεωρούν ότι η αρχή του τέλους για τη Μέρκελ ξεκίνησε όταν έχασε ο εκλεκτός της, Φόλκερ Κάουντερ, την ψηφοφορία για να συνεχίσει να είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της από έναν σχετικά άγνωστο πολιτικό του CDU, τον Ραλφ Μπρινκχάους. «Ραλφ ποιος;», σχολίασαν πικρόχολα αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων και κατέληξαν ότι η καγκελάριος είναι αδύνατον να συνεχίσει να κυβερνάει σαν να μην τρέχει τίποτα. Ακόμη και αν δεν καταφέρει τελικά να διαφυλάξει την υστεροφημία της ως Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης, θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, που, όπως γράφει το «Σπίγκελ», η άριστη φήμη που απολαμβάνει η Γερμανία στον κόσμο οφείλει πολλά σε αυτήν την ταπεινοφροσύνη της Μέρκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή