Γερμανία: Εβραϊκή ομάδα στο σώμα της AfD

Γερμανία: Εβραϊκή ομάδα στο σώμα της AfD

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το ακροδεξιό κόμμα AfD είναι το μόνο κόμμα στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας το οποίο αναφέρει ότι το μίσος κατά των Εβραίων είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ισλάμ, για να προσθέσει ότι το ισλαμικό δόγμα είναι ασύμβατο με το γερμανικό σύνταγμα, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Η άποψη αυτή, την οποία μοιράζεται ο Ντιμίτρι Σουλτς, Εβραίος γεννημένος στην ΕΣΣΔ, που μετοίκησε στη Γερμανία με τους γονείς του σε μικρή ηλικία, αποτελεί την ιδεολογική βάση μικρής ομάδας ομοθρήσκων του που έχουν ενταχθεί στο ακροδεξιό κόμμα.

Αύριο ο Σουλτς θα εγκαινιάσει την ομάδα «Εβραίοι για την AfD», η οποία αναμένεται –σύμφωνα με τον ιδρυτή της– να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1.400 μέλη. Η ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος εκτιμά ότι τέτοιες ομάδες αποτελούν απόδειξη ότι το κόμμα έχει πλέον απήχηση σε ευρεία μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων.

Με την πρωτοβουλία του κ. Σουλτς διαφωνούν, όμως, πολλές εβραϊκές οργανώσεις. «Ανθρωποι, όπως ο κ. Σουλτς, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από αντισημίτες. Αξιοποιούνται από την AfD, προσφέροντας ψευδή εικόνα αξιοπρέπειας», λέει ο Γιούρι Γκολντστάιν.

Την Πέμπτη, η μεγαλύτερη εβραϊκή οργάνωση της Γερμανίας εξέδωσε ανακοίνωση, περιγράφοντας την AfD ως «κίνδυνο για την εβραϊκή ζωή στη Γερμανία» και προσθέτοντας ότι το κόμμα είναι «αντιδημοκρατικό, απάνθρωπο και ακροδεξιό». Στην ανακοίνωσή τους, οι εβραϊκές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι οι ναζιστικοί χαιρετισμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο σε διαδηλώσεις της AfD. Επικριτές της AfD επιμένουν ότι παρά την άνοδο του ισλαμικού αντισημιτισμού, οι Εβραίοι δεν έχουν θέση στο ακροδεξιό κόμμα, μνημονεύοντας το στέλεχος της AfD, Μπγιορν Χόκε.

Ο Χόκε, επικεφαλής της AfD στη Θουριγγία, έχει στενές σχέσεις με νεοναζιστικές οργανώσεις και έχει δηλώσει δημόσια ότι διαφωνεί με την ύπαρξη μνημείου για το Ολοκαύτωμα στο Βερολίνο. Τον περασμένο Ιούνιο, ο ηγέτης της AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, χαρακτήρισε τον Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς «σαν μία κουτσουλιά πουλιού» σε χίλια χρόνια γερμανικής ιστορίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή