Βραζιλία: Δεν θα επιτραπεί στον Λούλα να ψηφίσει

Βραζιλία: Δεν θα επιτραπεί στον Λούλα να ψηφίσει

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή 12 ετών κι ενός μήνα κάθειρξης μετά την καταδίκη του για διαφθορά, δεν θα μπορέσει να ψηφίσει σήμερα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας, καθώς ο αριθμός των εγκλείστων που απαιτείτο να υπάρχει, για να εγκατασταθεί κάλπη στο σωφρονιστικό κατάστημα στην Κουριτσίμπα, δεν καλύπτεται.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος (2003-2010), που συγκέντρωνε σχεδόν το 40% των προθέσεων ψήφου ενόψει του σημερινού πρώτου γύρου ωσότου το ανώτατο εκλογοδικείο απέκλεισε οριστικά τη συμμετοχή του στη διαδικασία, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, έχει καταδικαστεί για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Φυλακισμένος εδώ και έξι μήνες, ο Λούλα δεν θα μπορέσει να στηρίξει με την ψήφο του τον Φερνάντου Αντάτζι, τον πρώην υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του και πρώην δήμαρχο του Σάο Πάολο, ο οποίος τον αντικατέστησε στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT) τέσσερις εβδομάδες πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Με βάσει τους εκλογικούς κανονισμούς, οι κρατούμενοι που δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα, όπως ο Λούλα, μπορούν να ψηφίζουν, αλλά πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι κρατούμενοι στο σωφρονιστικό κατάστημα που κρατούνται, ώστε να εγκατασταθεί κάλπη μέσα στη φυλακή, εξήγησε το εκλογοδικείο της Πολιτείας Παρανά, απορρίπτοντας την περασμένη εβδομάδα το αίτημα του Λούλα να του επιτραπεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Σύμφωνα με το εκλογοδικείο, από όλα τα πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί στο πλαίσιο του σκανδάλου Lava Jato και είναι φυλακισμένα στην έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Κουριτσίμπα, ο πρώην πρόεδρος είναι ο μοναδικός που εξέφρασε ενδιαφέρον να ψηφίσει.

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου κατηγόρησαν την εκλογική δικαιοσύνη ότι στερεί από τον Λούλα το δικαίωμά του να ψηφίσει για «γραφειοκρατικούς» λόγους και ότι απέρριψε «όλες τις εναλλακτικές λύσεις» που πρότειναν.

«Ζητήσαμε να του επιτραπεί να πάει να ψηφίσει στο Σαν Μπερνάρντου ντου Κάμπου, όπου ψηφίζει συνήθως, ή σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία στην Κουριτσίμπα», είπε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δικηγόρους του Λούλα.

«Μολονότι το δικαίωμα ψήφου είναι ατομικό, στην περίπτωση των φυλακισμένων είναι αναγκαίο να ασκείται συλλογικά», αντέτεινε το εκλοδικείο, προσθέτοντας πως θα ήταν αδύνατη «η εγκατάσταση μιας κάλπης για καθένα κρατούμενο».

Ωστόσο, δικηγόροι του Λούλα επισημαίνουν πως άλλοι κρατούμενοι στην ίδια κατάσταση με τον πρώην πρόεδρο μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την άδεια να πάνε ψηφίσουν εκτός φυλακής, υπό αστυνομική φρούρηση. Ανέφεραν πως προσέφυγαν στο Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE), ώστε ο πρώην πρόεδρος να μπορέσει να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο, την 28η Οκτωβρίου.

Ιστορική μορφή του συνδικαλιστικού κινήματος και της αριστεράς της Βραζιλίας, ο Λούλα εγκατέλειψε την εξουσία το 2010 με ποσοστό δημοτικότητας-ρεκόρ (87%) στην αναδυόμενη χώρα, που διερχόταν φάση ταχείας οικονομικής ανάπτυξης. Μολαταύτα, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, διότι φέρεται να του προσφέρθηκε σε προνομιακή τιμή από μια εταιρεία η ενοικίαση ενός εξοχικού σε αντάλλαγμα για τη μεσολάβησή του στη βραζιλιάνικη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, την Πετρομπράς.

Οι δικηγόροι του έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να επιτύχουν την ακύρωση της καταδίκης του. Ο Λούλα, αντιμέτωπος με άλλες πέντε δίκες, διαβεβαιώνει πως είναι αθώος και καταγγέλλει μια εκστρατεία με σκοπό την πολιτική και ηθική του εξόντωση.

Αύξησε το προβάδισμα του ο Ζαΐχ Μπολσονάρου

Στο μεταξύ, ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου αύξησε το προβάδισμά του έναντι του κεντροαριστερού Φερνάντου Αντάτζι, αλλά οι δύο αντίπαλοι εμφανίζονται να ισοψηφούν ενόψει του πιθανού δεύτερου γύρου, την 28η Οκτωβρίου, κατέδειξαν δύο δημοσκοπήσεις που μεταδόθηκαν το Σάββατο.

Στις πιο πολωμένες εκλογές μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας (1985), ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του βραζιλιάνικου στρατού, νοσταλγός της χούντας, αναμετράται με τον Αντάτζι, διάδοχο του Λούλα στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT).

Ο Μπολσονάρου αύξησε το ποσοστό του κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες, στο 36%, ενώ ο Αντάτζι είδε το δικό του να υποχωρεί κατά μία μονάδα στο 22%, κατέγραψε η μία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Ibope, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Globo. Ακριβώς τα ίδια ποσοστά κατέγραψε και η δεύτερη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Datafolha, αμετάβλητα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνά της πριν από δύο ημέρες.

Αμφότερες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Μπολσονάρου και Αντάτζι να ισοψηφούν στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί εάν δεν αναδειχθεί νικητής σήμερα.

Το 26% των ψηφοφόρων δήλωσε αναποφάσιστο στη δημοσκόπηση της Νταταφόλια που μεταδόθηκε την Πέμπτη.

Την Παρασκευή ο Μπολσονάρου — που υποστηρίζεται από μια ομάδα απόστρατων στρατηγών κι έκανε μια εκστρατεία που για πολλούς παρέπεμπε σε εκείνη του Ροδρίγο Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες — διαβεβαίωσε ότι «θα αποδεχθούμε το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για αυτό», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους φόβους που προκάλεσε ο ίδιος για την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος εάν ηττηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, έλεγε πως το μόνο αποτέλεσμα που θα δεχθεί είναι η νίκη του και εάν χάσει, αυτό θα γίνει διότι το PT θα έχει χειραγωγήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή