Βραζιλία: Επικράτηση σε 17 από τις 27 Πολιτείες για τον ακροδεξιό υποψήφιο

Βραζιλία: Επικράτηση σε 17 από τις 27 Πολιτείες για τον ακροδεξιό υποψήφιο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κέρδισε καθαρά τον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, έλαβε πάνω από τις μισές ψήφους στις Πολιτείες Σαν Πάουλου και Ρίο ντε Ζανέιρο, τις πλουσιότερες της χώρας.

Ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Φερνάντου Αντάτζι κέρδισε κυρίως φτωχές Πολιτείες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο του μέντορά του, του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει φυλακιστεί μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που αρνείται.

Συνολικά, ο Μπολσονάρου κέρδισε στις 17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις 9.

Στην Πολιτεία Σαν Πάουλου, την πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, έλαβε το 53% των ψήφων.

Στην Πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο, δεύτερη σε όρους ΑΕΠ και τρίτη σε πληθυσμό στη χώρα, καταγράφηκε εκλογικό τσουνάμι υπέρ του ακροδεξιού υποψήφιου: έλαβε σχεδόν το 60% των ψήφων. Ο Μπολσονάρου εκλεγόταν στο Κογκρέσο της Βραζιλίας σε αυτή την Πολιτεία επί 27 χρόνια.

Την καλύτερη επίδοσή του όμως την κατέγραψε στην Πολιτεία Σάντα Καταρίνα, όπου συγκέντρωσε 66% των ψήφων.

Η Πολιτεία Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά), η δεύτερη πολυπληθέστερη της χώρας, μοιάζει να αντικατοπτρίζει πιστότερα το αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο, με τον Μπολσονάρου να συγκεντρώνει το 48% των ψήφων και τον Αντάτζι το 27%.

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος από την πλευρά του εξασφάλισε σχεδόν το 60% των ψήφων στην Πολιτεία Μπαΐα, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και τον τέταρτο υψηλότερο σε εθνικό επίπεδο.

Ο Σίρου Γκόμις, ο οποίος κατατάχθηκε τρίτος σε εθνικό επίπεδο με το 12,5% των ψήφων, κέρδισε μόνο στην Πολιτεία από την οποία κατάγεται, τη Σεαρά (βορειοανατολικά), κάτι που είχαν προβλέψει αρκετοί αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή