ΚΟΣΜΟΣ

Αποδεικτικά στοιχεία για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ζητά ο Ερντογάν

Αποδεικτικά στοιχεία για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ζητά ο Ερντογάν

Δεν υπάρχουν αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία για την υπόθεση εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία πρέπει να παραθέσει αποδείξεις για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της ότι ο Κασόγκι έφυγε από το προξενείο.  

Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών διερευνούν την υπόθεση, ενώ εισαγγελικές αρχές ελέγχουν επίσης τις αφίξεις και αναχωρήσεις υπηκόοων της Σαουδικής Αραβίας από και προς το Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. 

Νωρίτερα σήμερα, η Αγκυρα ζήτησε άδεια από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας για να αναλάβει την επιχείρηση αναζήτησης του εξέχοντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NTV.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο απεσταλμένος της Σαουδικής Αραβίας στην Αγκυρα είχε προσκληθεί για δεύτερη φορά στο υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος την Κυριακή όπου και «του γνωστοποιήθηκε ότι περιμένουμε πλήρη συντονισμό στη διάρκεια της έρευνας», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου. 

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι τουρκικές αρχές θεωρούν πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα, περιγράφοντας το σενάριο αυτό ως σκόπιμη στοχοποίηση ενός ένθερμου επικριτή των ηγετών του Ριάντ.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι παρακολουθεί προσωπικά την υπόθεση και ελπίζει ότι θα έχει αίσιο τέλος.

Ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές εξετάζουν όλα τα αρχεία από το οπτικό υλικό των καμερών ασφαλείας και καταγράφουν όλες τις αφίξεις και αναχωρήσεις από τα αεροδρόμια της χώρας, αλλά ότι η Τουρκία θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας της εισαγγελίας.