Απορρίφθηκε η προσφυγή του Νικολά Σαρκοζί κατά της εκδίκασης της υπόθεσης περί διαφθοράς

Απορρίφθηκε η προσφυγή του Νικολά Σαρκοζί κατά της εκδίκασης της υπόθεσης περί διαφθοράς

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίφθηκε η πρώτη προσφυγή του πρώην Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί κατά της εκδίκασης της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στην οποία ο κ. Σαρκοζί κατηγορείται για «διαφθορά» και «αθέμιτη άσκηση επιρροής».

Σύμφωνα μάλιστα με το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να περιμένει την υποβολή δεύτερης προσφυγής πριν του γνωστοποιηθεί αν θα παραπεμθεί σε δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, φέρεται ότι το 2014 επιχείρησε, μέσω του δικηγόρου του Τιερί Ερζόγκ, να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες από τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, δικαστή τότε στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στο πλαίσιο της διαδικασίας κατά την οποία ζητούσε να του επιστραφούν τα σημειωματάριά του, τα οποία είχαν κατασχεθεί κατά τις έρευνες για την υπόθεση Μπετανκούρ.

Τον περαμένο Μάρτιο και οι τρεις παραπέμθηκαν σε δίκη, ενώ τους ασκήθηκε δίωξη για «ενεργητική δωροδοκία» και «αθέμιτη άσκηση επιρροής», με τους Ερζόγκ και Αζιμπέρ να κατηγορούνται επίσης και για «παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου».

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των ερευνών των τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρώην προέδρου, οι οποίες έγιναν με αφορμή τις καταγγελίες ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του το 2007.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει επιπλέον κατηγορηθεί, μαζί με άλλα 13 πρόσωπα, για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012. 

Για την κατηγορία της αθέμιτης άσκησης επιρροής ο Σαρκοζί μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 5 ετών και σε πρόστιμο 500.000 ευρώ, εφόσον κριθεί ένοχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή