Η Ισπανία «αποχαιρέτησε» τη Μονσερά Καμπαγιέ (φωτογραφίες)

Η Ισπανία «αποχαιρέτησε» τη Μονσερά Καμπαγιέ (φωτογραφίες)

1' 27" χρόνος ανάγνωσης

Η Ισπανία «αποχαιρέτησε» σήμερα τη ντίβα της όπερας Μονσερά Καμπαγιέ, η οποία πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 85 ετών.

Με επιθυμία της Ισπανίδας υψιφώνου, η τελετή πραγματοποιήθηκε διακριτικά σε στενό κύκλο.

Η Ισπανία «αποχαιρέτησε» τη Μονσερά Καμπαγιέ (φωτογραφίες)-1

Τον σύζυγό της, πρώην τενόρο Μπερναμπέ Μαρτί, την κόρη της, υψίφωνο Μονσεράτ Μαρτί, και τους υπόλοιπους συγγενείς συνόδευσαν η σύζυγος του πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, Σοφία, καθώς και ο νέος επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ και ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας, Κιμ Τόρα.

«Για εμένα, η Μονσερά ήταν η πιο σημαντική υψίφωνος του 20ού αιώνα, ήταν, αν μπορεί κάποιος να το πει, η Μαρία Κάλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο λυρικός καλλιτέχνης Χοσέ Καρέρας, 71 ετών, κάνοντας λόγο για ένα «εξαιρετικό χάρισμα προσαρμογής και μια εξαιρετική αγάπη».

Η Ισπανία «αποχαιρέτησε» τη Μονσερά Καμπαγιέ (φωτογραφίες)-2

Προερχόμενη από μια φτωχή οικογένεια που είχε γνωρίσει πολλές εξώσεις την περίοδο μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο, η Μονσερά Καμπαγιέ τάφηκε πλάι στους γονείς της στο κοιμητήριο του Σαντ Αντρέου, μιας λαϊκής συνοικίας στο βόρειο τμήμα της Βαρκελώνης.

«Ήταν από μια πολύ φτωχή οικογένεια κι όμως κατέφερε να θριαμβεύσει», είπε ένας 77χρονος άνδρας, ο Χοσέ Εσπίν. «Ήταν μια μεγάλη τραγουδίστρια και ένας σπουδαίος άνθρωπος, πάντοτε πρόσχαρη, με χαμόγελο», σχολιάζει επίσης ένας 87χρονος συνταξιούχος, ο Μανουέλ Σάντσεθ Ροδρίκεθ.

Η Ισπανία «αποχαιρέτησε» τη Μονσερά Καμπαγιέ (φωτογραφίες)-3

Ο Ιταλός τραγουδιστής Αλ Μπάνο ήταν παρών στην τελετή, όπως και η διεύθυνση του Μεγάλου Θεάτρου του Λισέου της Βαρκελώνης, το οποίο η σοπράνο θεωρούσε ως δεύτερο σπίτι της.

«Γοήτευε», είπε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Λισέου, Κριστίνα Σέπελμαν, χαρακτηρίζοντάς την Καμπαγιέ μια «απαράμιλλη εικόνα ως προς την ομορφιά της μελωδίας και την τεχνική τελειότητα».

Την Κυριακή, πριν από την παράσταση μιας όπερας του Βιντσέντζο Μπελίνι, το κοινό του Λισέου χειροκρότησε όρθιο την εκλιπούσα ντίβα ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν η ερμηνεία της στην άρια “Casta Diva” από την όπερα «Νόρμα» του Μπελίνι.

Η Ισπανία «αποχαιρέτησε» τη Μονσερά Καμπαγιέ (φωτογραφίες)-4

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ