Ζεεχόφερ: Οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα διάστημα -Ισως ήταν καλύτερο να μην ήταν προσωρινό

Ζεεχόφερ: Οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα διάστημα -Ισως ήταν καλύτερο να μην ήταν προσωρινό

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναφορά στην Ελλάδα πραγματοποίησε σε προεκλογική συγκέντρωση για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές στην Βαυαρία, ο  αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ.

O Ζεεχόφερ μιλώντας σε ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Ινγκοσταλτ, χάριν αστεϊσμού φαίνεται πως θέλησε να αναφερθεί στην Ελλάδα.

Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Matthew Karnitschnig, επικεφαλής ανταποκριτής του Politico στην Ευρώπη o επικεφαλής του CSU φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα διάστημα. Ίσως να ήταν καλύτερο να μην ήταν προσωρινό».

Ας σημειωθεί πως οι τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, την ερχόμενη Κυριακή αποτελούν σκληρή δοκιμασία για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι κραδασμοί από τον προαναγγελθέντα σεισμό στο Μόναχο θα φθάσουν σίγουρα μέχρι και το Βερολίνο, καθώς προεξοφλούνται δεινή ήττα των συμμάχων της Μέρκελ, των υπερσυντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σαρωτική είσοδος της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) πρώτη φορά στη βαυαρική Βουλή, αλλά και άνοδος των Πρασίνων. Το CSU είχε λάβει 47,4% στις τελευταίες εκλογές το 2013 και κυβερνούσε έκτοτε με απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, με βάση τις εκτιμήσεις είναι πιθανό να περιοριστεί στο 33%, η AfD θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερβεί το εκλογικό όριο του 5% και ίσως αγγίξει το 10%, ενώ οι Πράσινοι πιστεύεται ότι θα αναδειχθούν δεύτερη δύναμη με 18%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναμένεται να λάβουν υποδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, δηλαδή μόλις 11%. Με το όριο του 5% φέρονται να παλεύουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και το Κόμμα της Αριστεράς. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις, οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν θα καταφέρουν να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση παρά μόνο αν συνεργαστούν με τους Πράσινους ή αν επιλέξουν τρικομματική κυβέρνηση. Βέβαια, θα μπορούσε θεωρητικά να συγκροτηθεί κυβέρνηση χωρίς το CSU, προοπτική που μέχρι πρότινος ισοδυναμούσε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή