Τον εθνικιστή Ντόντικ εξέλεξαν οι Σερβοβόσνιοι

Τον εθνικιστή Ντόντικ εξέλεξαν οι Σερβοβόσνιοι

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Τον Σέρβο εθνικιστή Μίλοραντ Ντόντικ εξέλεξαν οι Σέρβοι της Βοσνίας στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, με ποσοστό 55,15% των ψήφων. Την ίδια ώρα, ο κεντρώος αντίπαλός του Μλάντεν Ιβανιτς εξασφάλιζε 41,98% των ψήφων. Με 38% εξελέγη ο συντηρητικός υποψήφιος του μουσουλμανικού SDA Σεφίκ Τζαφέροβιτς, ενώ οι Κροάτες της Βοσνίας εξέλεξαν τον Σοσιαλδημοκράτη Ζέλικο Κόμσιτς με 49,47%, έναντι του δεξιού εθνικιστή Ντράγκαν Κόβιτς, που εξασφάλισε 38,66%.

Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης είναι αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Αντιθέτως, τα ζητήματα αστυνομίας, παιδείας και οικονομικής πολιτικής ελέγχονται από τη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας και από την Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας. Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι ο Ντόντικ, που ηγείται της Δημοκρατίας των Σέρβων από το 2006, θα επιδιώξει τη διάλυση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, την οποία χαρακτήρισε «αποτυχημένο κράτος» και «μη κράτος» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Παρότι οι εκλογές της Κυριακής διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα, η κροατική εθνικιστική Δεξιά υπό τον Ντράγκαν Κόβιτς αναμένεται να δημιουργήσει προσκόμματα στον σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης, απαιτώντας ξεχωριστά εδάφη για τους Κροάτες. Την ίδια ώρα, τα δεινά οικονομικά δεδομένα έχουν αυξήσει την ανεργία στο 20% και έχουν οδηγήσει τον μέσο μηνιαίο μισθό στα 430 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή