Το Πεκίνο ερευνά τον πρόεδρο της Ιντερπόλ

Το Πεκίνο ερευνά τον πρόεδρο της Ιντερπόλ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ/ΠΑΡΙΣΙ. Για δωροδοκία και άλλα αδικήματα ερευνάται ο πρώην πρόεδρος της Ιντερπόλ Μενγκ Χονγκβέι, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές. Η χθεσινή ανακοίνωση του Πεκίνου ήρθε λίγες μέρες αφότου οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι η σύζυγός του δήλωσε πως αγνοείται η τύχη του από τότε που ταξίδεψε στην πατρίδα του. Την Κυριακή, η Ιντερπόλ δημοσιοποίησε την απόφαση του Μενγκ να υποβάλει την παραίτησή του από την προεδρία του σώματος. «Η έρευνα εναντίον του Μενγκ, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και άλλα αδικήματα, είναι επίκαιρη, απολύτως σωστή και μάλλον σοφή», σχολίασε το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας στην ιστοσελίδα του. Υπό τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, οι κινεζικές αρχές έχουν επιδοθεί σε αλλεπάλληλες επιχειρήσεις-σκούπα για την πάταξη της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό. «Η έρευνα εις βάρος του αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν προνόμια και εξαιρέσεις ενώπιον του νόμου. Οποιοσδήποτε παραβιάζει τον νόμο πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά», επισημαίνεται.

«Αυτή είναι υπόθεση της διεθνούς κοινότητας. Αφορά τον λαό στην πατρίδα μου», δήλωσε από την πλευρά της η σύζυγος του Μενγκ, Γκρέις, μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων από ξενοδοχείο της Λυών με την πλάτη γυρισμένη στην κάμερα και τρεμάμενη φωνή. Επιπλέον έδειξε στους ρεπόρτερ το μήνυμα που της έστειλε ο σύζυγός της, το εικονίδιο ενός μαχαιριού, για να της εξηγήσει ότι η ζωή του κινδυνεύει. Ο 64χρονος Μενγκ έγινε πρόεδρος της διεθνούς υπηρεσίας αστυνομικής συνεργασίας στα τέλη του 2016, εν μέσω ευρείας προσπάθειας της Κίνας να αναλάβει σημαντικά πόστα σε διεθνείς οργανισμούς. Ο διορισμός του πυροδότησε ανησυχίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον θώκο και να επιχειρήσει να επιδοθεί σε διώξεις αντιφρονούντων στο εξωτερικό. Η γυναίκα του Μενγκ τελεί υπό αστυνομική προστασία στη Λυών, όπου βρίσκεται η έδρα της Ιντερπόλ, αφότου έλαβε απειλές για τη ζωή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή