Ερευνα στο προξενείο ζητεί η Τουρκία

Ερευνα στο προξενείο ζητεί η Τουρκία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Την άδεια της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε, χθες, η Τουρκία για την πραγματοποίηση έρευνας στο εσωτερικό του προξενείου της στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καλεί το Ριάντ να αποδείξει ότι ο αγνοούμενος Κασόγκι βγήκε από το προξενείο. Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο εσωτερικό του προξενείου, όπου είχε μεταβεί για να υπογράψει τα χαρτιά του διαζυγίου του. Ο Τζαμάλ Κασόγκι υπήρξε διευθυντής εφημερίδας στη Σαουδική Αραβία, την οποία είχε όμως εγκαταλείψει πέρυσι, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά του εξαιτίας της επικριτικής κάλυψης του ρόλου του βασιλείου στον πόλεμο στην Υεμένη.

Ο Κασόγκι διέμενε πλέον μόνιμα στην Τουρκία, ήταν αρραβωνιασμένος με Τουρκάλα και περίμενε να επισημοποιήσει το διαζύγιό του με την πρώην σύζυγό του στη Σαουδική Αραβία. Η αρχική εκτίμηση της τουρκικής αστυνομίας ήθελε τον Κασόγκι να δολοφονείται στο εσωτερικό του προξενείου. Το σώμα του φέρεται να τεμαχίστηκε για να τοποθετηθεί στον διπλωματικό σάκο της πρεσβείας, με προορισμό τη Σαουδική Αραβία. Την εκδοχή αυτή διαψεύδουν κατηγορηματικά Σαουδάραβες αξιωματούχοι. Την περασμένη εβδομάδα, ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τόνισε ότι το βασίλειο δεν έχει καμία σχέση με την εξαφάνιση του Κασόγκι, καλώντας τις τουρκικές αρχές να προβούν σε έρευνα στον χώρο του προξενείου.

«Οι χώροι του προξενείου είναι έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, αλλά θα επιτρέψουμε την έρευνα των τουρκικών αρχών. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», είπε ο πρίγκιπας Σαλμάν την περασμένη εβδομάδα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Παρά τους ισχυρισμούς Σαουδαράβων αξιωματούχων ότι ο Κασόγκι εξήλθε από το προξενείο, η μνηστή του, Χατιτσέ Τσενγκίζ, είπε ότι περίμενε τον Κασόγκι 11 ώρες προτού εγκαταλείψει κάθε ελπίδα. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, 15μελής ομάδα διπλωματών φέρεται να έφθασε στο προξενείο από το Ριάντ λίγες ώρες πριν από τον Κασόγκι. Η ομάδα των διπλωματών εγκατέλειψε το προξενείο την ίδια ημέρα, ενώ οι κάμερες ασφαλείας δεν έδειξαν τον Κασόγκι να εξέρχεται από το κτίριο. «Οι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας οφείλουν να ωθήσουν τις Αρχές του βασιλείου να δώσουν τέλος στις διώξεις ακτιβιστών υπέρ της ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα», είχε πει η Σαμάχ Χαντίντ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας τον περασμένο Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή