Βενεζουέλα: Μυστήριο με στέλεχος της αντιπολίτευσης που βρέθηκε νεκρό στην φυλακή

Βενεζουέλα: Μυστήριο με στέλεχος της αντιπολίτευσης που βρέθηκε νεκρό στην φυλακή

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκρός βρέθηκε ο Φερνάντο Αλμπάν, στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα που είχε φυλακιστεί στο πλαίσιο της φερόμενης επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα με εκρηκτικά κατά του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Τάρεκ Ουίλιαμ Σαάμπ, ο Φερνάντο Αλμπάν αυτοκτόνησε χθες στην έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών.

Το κόμμα του Αλμπάν, το Primero Justicia (Πρώτα η δικαιοσύνη), κάνει λόγο ωστόσο για «δολοφονία»  κι όχι για αυτοκτονία και σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «θεωρούμε υπεύθυνο τον Μαδούρο και το καθεστώς του των βασανιστηρίων».

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν ολονύχτια διαμαρτυρία με κεριά μπροστά στην έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες είναι γνωστές με τα αρχικά τους "SEBIN", φωνάζοντας υπό το βλέμμα των αστυνομικών που τους περιέβαλαν: «δεν είναι αυτοκτονία, είναι ανθρωποκτονία».

Σύμφωνα με τον Σαάμπ, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές τηλεφωνικώς στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV, «ο πολίτης ζήτησε να πάει τουαλέτα και μόλις πήγε έπεσε στο κενό από τον δέκατο όροφο». Ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα διεξαχθεί «πλήρης έρευνα».

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Νέστορ Ρεβερόλ δήλωσε ότι ο Φερνάντο Αλμπάν αυτοκτόνησε ενώ θα οδηγείτο ενώπιον δικαστηρίου και είχε ομολογήσει ότι είχε «εμπλακεί σε πράξεις αποσταθεροποίησης που είχαν καθοδήγηση από το εξωτερικό».

Συνελήφθη την Παρασκευή

Ο Φερνάντο Αλμπάν, δημοτικός σύμβουλος σε δημοτικό διαμέρισμα του Καράκας, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή. Κατηγορείτο ότι συμμετείχε στη φερόμενη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα με εκρηκτικά, στις 4 Αυγούστου, την ώρα που ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας εκφωνούσε ομιλία στο πλαίσιο στρατιωτικής παρέλασης.

Η αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια σκηνοθετημένη ενέργεια, αμφισβητεί την εκδοχή της «επίθεσης» όπως την ονομάζουν οι αρχές. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία στρατιωτικοί, έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ιδρυτής του Primero Justicia, Χούλιο Μπόρχες, ο οποίος ζει στην εξορία στην Κολομβία, είναι ο εγκέφαλος που κρύβεται πίσω από την επίθεση αυτή.

Η «κτηνωδία της δικτατορίας τερμάτισε τη ζωή του Φερνάντο Αλμπάν», αντέδρασε ο Χούλιο Μπόρχες στο Twitter, προσθέτοντας ότι «ο θάνατός του δεν θα μείνει ατιμώρητος».

Ο πρώην υποψήφιος των προεδρικών εκλογών Ενρίκε Καπρίλες, επίσης μέλος του Primero Justicia, κατήγγειλε παράλληλα ότι «το καθεστώς φέρει την απόλυτη ευθύνη»

«Αυτοί ανάμεσά μας που γνώριζαν τον Φερνάντο γνωρίζουν επίσης ότι δεν θα αφαιρούσε ποτέ τη ζωή του», έγραψε επίσης στο Twitter ο Καπρίλες.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Λουίς Αλμάγρο, καταδίκασε τον θάνατο του αντιπολιτευόμενου, επιρρίπτοντας την ευθύνη και αυτός σε μήνυμά του στο Twitter «σε ένα δολοφονικό καθεστώς βασανιστηρίων».

Ο δικηγόρος του Φερνάντο Αλμπάν, Χοέλ Γκαρσία, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για αυτοκτονία ή όχι.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος επισκέπτεται το Καράκας, χαρακτήρισε ανησυχητικό τον θάνατο του Αλμπάν. «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να εγγυηθεί ότι όλοι θα κατανοήσουν τι συνέβη», σημείωσε στο Twitter.

Ο Κόρκερ συνάντησε ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, τον κυβερνήτη της πολιτείας του Καραμπόμπο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, Ραφαέλ Λακάβα, όπως και τον αντιπολιτευόμενο Ενρίκε Μάρκες και μέλη της ομάδας της Βοστόνης, μιας ομάδας μεσολάβησης που έχουν σχηματίσει οι κοινοβουλευτικοί των δύο χωρών.

Η σορός του Αλμπάν παραδόθηκε στην οικογένειά του χθες το βράδυ και μεταφέρθηκε σε κοιμητήριο στο Καράκας.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, άλλο μέλος του κόμματος Primero Justicia, ο Κάρλος Γκαρίκα, δήμαρχος του Γουασδουαλίτο, στο δυτικό τμήμα της Βενεζουέλας, πέθανε στο νοσοκομείο, όπου είχε διακομισθεί δύο εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη ενώ βρισκόταν σε φυλακή στην οποία κρατείτο για δέκα μήνες από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με τη μκο Foro Penal οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα ανέρχονται σε 236.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή