Ουκρανία: Έκρηξη σε αποθήκες πυρομαχικών – Απομακρύνθηκαν 12.000 άνθρωποι

Ουκρανία: Έκρηξη σε αποθήκες πυρομαχικών – Απομακρύνθηκαν 12.000 άνθρωποι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε σύμπλεγμα αποθηκών πυρομαχικών και στρατιωτικού υλικού του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Τσερνογκόφσινα της Ουκρανίας που βρίσκεται σε απόσταση 176 χιλιομέτρων ανατολικά του Κιέβου.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις αποθήκες πυρομαχικών στις 03.30 το πρωί και οι εκρήξεις σημειώνονταν με ρυθμό δύο ή τριών το δευτερόλεπτο. Γύρω στις 11:30, ακουγόταν μία ανά δύο λεπτά, σύμφωνα με μαρτυρίες. Το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης έκανε λόγο για εκρήξεις σε τέσσερες διαφορετικές αποθήκες.

Η επέμβαση των δυνάμεων πυροσβεστικής και σωστικών συνεργείων ήταν άμεση, αλλά οι ουκρανικές αρχές έλαβαν πλήθος προληπτικών μέτρων για να περιορίσουν τις συνέπειες από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο σύμπλεγμα αποθηκών πυρομαχικών και στρατιωτικού υλικού, απομακρύνοντας ταυτόχρονα χιλιάδες κατοίκους από τις παρακείμενες κατοικημένες περιοχές.

Από την ζώνη ασφαλείας που περιλαμβάνει τις παρακείμενες περιοχές μέχρι τις 11 το πρωί είχαν απομακρυνθεί 12.300 άτομα, ενώ η απομάκρυνση των κατοίκων συνεχίζεται , όπως ανάφεραν οι τοπικές αρχές.

Στην ζώνη επικινδυνότητας συμπεριλαμβάνονται η περιοχή Ιτσνιά στην οποία βρίσκεται το σύμπλεγμα αποθηκών πυρομαχικών και 30 παρακείμενες κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο διοικητή εκτάκτων αναγκών της περιοχής Τσερνιγκόφσινα Ρομάν Χροπάτι στην περιοχή Ιτσνιά από τα πυρομαχικά που εκτοξεύθηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς κάηκαν τρία σπίτια και μια αποθήκη σιτηρών, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Η πυρκαγιά σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, αλλά έχουν τεθεί σε ετοιμότητα οι δυνάμεις πυροσβεστικής της περιοχής. Στον σιδηροδρομικό σταθμό Πριλούκι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ένα τρένο της πυροσβεστικής και έξι αμαξοστοιχίες. Γενικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν 110 οχήματα της πυροσβεστικής και 500 πυροσβέστες.

Το σύμπλεγμα αποθηκών πυρομαχικών και στρατιωτικού υλικού καταλαμβάνει μια έκταση 6.800 στρεμμάτων , αλλά η πυρκαγιά περιορίστηκε περίπου στο 10% της έκτασης της αποθήκης, όπως ανάφερε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας αντιστράτηγος Ροντιόν Τιμοσένκο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι από τις αποθήκες πυρομαχικών απομακρύνθηκαν ποσότητες που αντιστοιχούν περίπου στο 50% των πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος και πως η πυρκαγιά περιορίσθηκε σε πέντε αποθήκες. Ο Τιμοσένκο ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγο για πανικό.

Στην περιοχή έκλεισε ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων, αποκλείστηκαν οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι αυτοκινητόδρομοι, ενώ διακόπηκε προληπτικά η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στις κατοικημένες περιοχές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρ Ποροσένκο ενημερώθηκε από την διοίκηση του στρατού και τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Γκρόσμαν έφθασε στην Τσερνιγκόφσινα όπου συμμετείχε σε συνεδρίαση με τους τοπικούς αρμόδιους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Η ανακριτικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς ως αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά στις αποθήκες πυρομαχικών στην Τσερνιγκόφσινα , επειδή οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του χώρου των αποθηκών, δήλωσε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας αντιστράτηγος Ροντιόν Τιμοσένκο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή