ΚΟΣΜΟΣ

Σαλβίνι: Η Ευρώπη με «στηρίζει» στο μεταναστευτικό

salvini-i-eyropi-me-stirizei-sto-metanasteytiko-2277178

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι εκτιμά ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί χαίρει ολοένα και μεγαλύτερης στήριξης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να σταματήσει "να τον προσβάλει" στο θέμα αυτό.

Ο ηγέτης της Λέγκα έκανε αυτές τις δηλώσεις στο περιθώριο μιας συνόδου στη Λιόν της Γαλλίας, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών των έξι μεγαλύτερων σε πληθυσμό χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία).

Στην ατζέντα της συνόδου, που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας και πρόκειται να ολοκληρωθεί απόψε, περιλαμβάνονταν το μεταναστευτικό και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Μακρόν με κατηγορεί για ρατσισμό και εγωισμό επειδή σήμερα όλοι οι υπουργοί που ήταν παρόντες υποστήριζαν ότι οι οικονομικοί μετανάστες δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί στην Ευρώπη», είπε στους δημοσιογράφους ο Σαλβίνι.

Εννέα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, το μεταναστευτικό αναδεικνύεται στο μείζον θέμα από τον Ματέο Σαλβίνι και την κυβέρνηση της Ιταλίας, μιας από τις πύλες εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη.

Τον Ιούνιο ο Γάλλος πρόεδρος είχε καταγγείλει «τον κυνισμό και την ανευθυνότητα» της Ρώμης επειδή η Ιταλία έκλεισε τα λιμάνια της για το πλοίο Aquarius που μετέφερε 630 μετανάστες. Όταν του ζητήθηκε σήμερα να σχολιάσει μια άλλη, πρόσφατη προτροπή του Μακρόν που αφορούσε την εντατικοποίηση των απελάσεων και «έναν καλύτερο έλεγχο των αφίξεων», ο Σαλβίνι απάντησε: «Αν ο Μακρόν είναι στην ίδια γραμμή, τότε δίνουμε τον ίδιο αγώνα».

«Ίσως πού και πού μπορεί να ξανανοίγει ο Γάλλος πρόεδρος τη μεθοριακή διάβαση στο Βιντιμίλε και να σταματήσει να μας προσβάλει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μεθοριακή πόλη απ' όπου περνούσαν χιλιάδες μετανάστες από την Ιταλία, κατευθυνόμενοι προς τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Από το 2015 η Γαλλία τους εμποδίζει συστηματικά να περνούν τα σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται πολύ διχασμένη στο μεταναστευτικό.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, εκτίμησε σήμερα ότι «δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση, απλώς κάποιες θέσεις που προσπαθούμε να τις ενώσουμε, όπως αρμόζει στην ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι, κατά το παράδειγμα της Ουγγαρίας, και η χώρα του «θα πει όχι» στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ το οποίο πρόκειται να επικυρωθεί επισήμως τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο.

Όπως είπε, η Βαρσοβία εκτιμά ότι αυτό το Σύμφωνο μπορεί «να ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ