ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκοι εμπειρογνώμονες στο προξενείο της Σ. Αραβίας

toyrkoi-empeirognomones-sto-proxeneio-tis-s-aravias-2277193

ΑΓΚΥΡΑ. Η Σαουδική Αραβία κάλεσε Τούρκους εμπειρογνώμονες να επισκεφθούν το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πριν από μία εβδομάδα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η έρευνα θα γίνει εκεί, ενώ η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε αμφότερες τις χώρες να διαλευκάνουν τι συνέβη στον αγνοούμενο Κασόγκι. Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει προχθές από το Ριάντ να αποδείξει ότι ο δημοσιογράφος βγήκε ζωντανός από το κτίριο του προξενείου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση από την πλευρά της δήλωσε χθες ότι υποστηρίζει πλήρως τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να διερευνήσει την εξαφάνιση του δημοσιογράφου. Αυτό ανέφερε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. «Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τη θέση των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους στη Λισσαβώνα. «Περιμένουμε πλήρη διερεύνηση και πλήρη διαφάνεια από τις σαουδαραβικές αρχές σχετικά με το τι συνέβη».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ενενήντα άτομα συνελήφθησαν για διασυνδέσεις με το PKK στο πλαίσιο επιχείρησης κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Συνολικά 151 άτομα ερευνήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής που πραγματοποιήθηκε σε εννέα πόλεις, μεταξύ των οποίων το Ντιγιαρμπακίρ που θεωρείται «πρωτεύουσα» της κυρίως κουρδικής νοτιοανατολικής Τουρκίας. Εφοδοι πραγματοποιήθηκαν σε 183 διευθύνσεις και η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση εγγράφων και «ψηφιακού υλικού».