Νέα στοιχεία στην υπόθεση Σκριπάλ

Νέα στοιχεία στην υπόθεση Σκριπάλ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντηρείται ο θόρυβος γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι της νότιας Αγγλίας, τον περασμένο Μάρτιο. Η βρετανική ιστοσελίδα Bellingcat, η οποία ειδικεύεται σε θέματα κατασκοπείας και οργανωμένου εγκλήματος, συνήθως με αντιρωσική κατεύθυνση, υποστηρίζει ότι ο δεύτερος εκ των υπόπτων που κατονομάστηκε από τις βρετανικές αρχές ως Αλεξάντερ Πετρόφ είναι γιατρός της μυστικής υπηρεσίας του ρωσικού στρατού GRU και το πραγματικό του όνομα είναι Αλεξάντερ Μίσκιν.

Ούτε το Λονδίνο ούτε η Μόσχα σχολίασαν το δημοσίευμα της βρετανικής ιστοσελίδας, που επικαλείται μαρτυρίες γειτόνων του υπόπτου, συμφοιτητών του στη στρατιωτική, ιατρική ακαδημία και δημόσια έγγραφα. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Μίσκιν γεννήθηκε το 1979 στην περιοχή του Αρχαγγέλου, στη βόρεια Ρωσία, πραγματοποίησε αποστολές στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, σύμφωνα δε με μία μαρτυρία παρασημοφορήθηκε για τις υπηρεσίες του από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο δεύτερος εκ των υπόπτων, ο οποίος ταξίδεψε στο Σόλσμπερι με το ψευδώνυμο Ρουσλάν Μποσίροφ, έχει ήδη ταυτοποιηθεί από το Bellingat, που υποστηρίζει ότι το πραγματικό του όνομα είναι Ανατόλι Τσεπίγκα και ότι είναι επίσης παρασημοφορημένο στέλεχος της GRU. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ και της κόρης του με τη νευροτοξική ουσία Novichok, η οποία παρασκευαζόταν στη Σοβιετική Ενωση την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τις καταγγελίες της Ολλανδίας περί κατασκοπείας τεσσάρων Ρώσων εναντίον του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων στη Χάγη και υποστήριξε ότι οι Δυτικοί «ξεθάβουν» ιστορίες αυτού του είδους για να συγκαλύψουν τις βαθύτατες αντιθέσεις στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή