Επιπλέον δασμούς 3 δισ. σε γερμανικές εξαγωγές θα φέρει το σκληρό Brexit

Επιπλέον δασμούς 3 δισ. σε γερμανικές εξαγωγές θα φέρει το σκληρό Brexit

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικές εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με επιπλέον δασμούς ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως σε περίπτωση που η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IW. Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των γερμανικών εξαγωγών προς τη Βρετανία έως και 57%. Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. διαρκούν σχεδόν δύο χρόνια, αλλά δεν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος.

Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα κάτι φαίνεται να κινείται στο θέμα των συνόρων Ιρλανδίας – Βορείου Ιρλανδίας. Οπότε αναπτερώθηκαν οι ελπίδες ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση είτε στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Οκτωβρίου είτε σε έκτακτη σύνοδο κορυφής τον Νοέμβριο. Το Λονδίνο φαίνεται ότι υπολόγιζε πως το υψηλό εμπορικό κόστος για τη Βρετανία θα ανάγκαζε το Βερολίνο να υιοθετήσει υποχωρητική στάση έναντι της Βρετανίας, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) έχει προειδοποιήσει ότι πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. «Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει άτακτο Brexit, που θα προκαλούσε τεράστια κρίση», δήλωσε ο Γιόακιμ Λανγκ, διευθυντής της BDI, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο. Ενδεχόμενο «σκληρό» Brexit θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες ευρωπαϊκές εταιρείες και σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους σε Βρετανία και σε Ε.Ε., προειδοποίησε ο κ. Λανγκ. Προσέθεσε ότι πολλές εταιρείες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο «σκληρού» Brexit και ότι ορισμένες από αυτές έχουν προγραμματίσει αναστολή της παραγωγής στη Βρετανία τον Απρίλιο.

Το μεγαλύτερη πλήγμα θα δεχθούν σε περίπτωση «σκληρού» Brexit οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες απασχολούν στη Γερμανία 800.000 εργαζομένους και αποτελούν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα της χώρας, σύμφωνα με το ινστιτούτο IW. Περίπου το 5% του γερμανικού ΑΕΠ εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τις εξαγωγές προς τη Βρετανία, γεγονός που την καθιστά τον τρίτο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας. Ο Γιόακιμ Λανγκ προσέθεσε ότι η μεταβατική περίοδος που έχουν συμφωνήσει Λονδίνο και Βρυξέλλες, και θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2020, είναι απολύτως αναγκαία για να καταφέρουν να προσαρμοστούν οι γερμανικές εταιρείες στις αλλαγές του νομικού πλαισίου. Η Βρετανία έχει συμφωνήσει να εγκαταλείψει επισήμως την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 29 Μαρτίου 2019. Η μεταβατική περίοδος θα ισχύσει μόνο εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή