Παραιτήθηκε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι

Παραιτήθηκε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληξη και προβληματισμό προκάλεσε σε πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον η απόφαση της Νίκι Χέιλι να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρέσβειρας στα Ηνωμένα Εθνη. Οπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, η Χέιλι θα αποχωρήσει από τη θέση της στα τέλη του χρόνου και η επιλογή του αντικαταστάτη της θα γίνει εντός των ερχόμενων δύο ή τριών εβδομάδων. Μεταξύ των ονομάτων που κυκλοφόρησαν, χθες, στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον, ήταν αυτό της «πρώτης κόρης», Ιβάνκα Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μόνο εγκώμια για τη Νίκι Χέιλι όταν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους παρουσία της, στον Λευκό Οίκο. «Ηταν πολύ ξεχωριστή για εμένα και έκανε εξαιρετική δουλειά», δήλωσε ο Τραμπ, εκφράζοντας την ελπίδα να επανέλθει λίγο αργότερα σε κάποιο αξίωμα της επιλογής της. «Μπορείς να διαλέξεις», της είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τον είχε ενημερώσει προ εξαμήνου για την πρόθεσή της «να κάνει ένα διάλειμμα».

Σκληρές θέσεις

Γόνος Ινδών διανοουμένων, η 46χρονη Χέιλι έγινε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας προτού διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ πρέσβειρα στον ΟΗΕ, τον Ιανουάριο του 2017. Στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 είχε επικρίνει έντονα τον Τραμπ, υποστηρίζοντας στην εσωκομματική κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών πρώτα τον γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο και ύστερα τον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ. Από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, όμως, η Νίκι Χέιλι υπερασπίστηκε σθεναρά την πολιτική του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που συνοψίζεται στο σύνθημα «Πρώτα η Αμερική». Εξέφρασε σκληρές θέσεις σε φλέγοντα διεθνή θέματα και προκάλεσε αντιδράσεις σε αρκετές συμμαχικές πρωτεύουσες όταν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα κρατούν ονόματα» όσων εταίρων τους ψηφίζουν εναντίον τους στον ΟΗΕ, με αφορμή την αμφιλεγόμενη απόφαση για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Υποστήριξε ένθερμα το Ισραήλ σε κάθε περίπτωση και υπερθεμάτισε για τις κυρώσεις κατά του Ιράν και της Ρωσίας. Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο μέλη της κυβέρνησης Τραμπ την είχαν κατηγορήσει ότι έσπευσε πρόωρα να ανακοινώσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πολιτικές φιλοδοξίες

Υιοθετώντας συντηρητικές θέσεις στα κοινωνικά θέματα και επενδύοντας επικοινωνιακά στη θητεία της στον ΟΗΕ, η Χέιλι θεωρείται ανερχόμενο αστέρι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αρκετά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τους προηγούμενους μήνες ότι τρέφει μεγάλες πολιτικές φιλοδοξίες, ορισμένα δε πιθανολογούσαν ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2020, εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Η ίδια διέψευσε αυτές τις φήμες στις χθεσινές δηλώσεις της, βεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα, αντίθετα θα στηρίξει την εκστρατεία για την επανεκλογή το προέδρου. Παράλληλα, υπερασπίστηκε το έργο της στον ΟΗΕ, αλλά και την εξωτερική πολιτική Τραμπ, δηλώνοντας ότι μπορεί αυτό που πράττουν οι ΗΠΑ να μην αρέσει σε άλλες χώρες, ωστόσο το σέβονται. Αμερικανοί αναλυτές σημείωναν, πάντως, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χάνει ένα σημαντικό στήριγμα στην εξωτερική πολιτική του, καθώς η Νίκι Χέιλι είχε την ικανότητα να δρα κατευναστικά στον παρορμητικό πρόεδρο και να διασκεδάζει τις ανησυχίες της διεθνούς διπλωματίας για τις επιλογές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή