Η Μόσχα ανησυχεί το Βουκουρέστι

Η Μόσχα ανησυχεί το Βουκουρέστι

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Την ανησυχία της εξέφρασε χθες η κυβέρνηση της Ρουμανίας για την αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας θα αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα του Βουκουρεστίου όταν η χώρα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. τον Ιανουάριο. «Η Ρωσική Ομοσπονδία χρησιμοποιεί τη Μαύρη Θάλασσα για να προβάλλει την ισχύ της, που φθάνει πλέον μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο. Η κατάσταση έχει μεταβληθεί δραστικά το τελευταίο έτος», ανέφερε χθες ο υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Μιχάι Φιφόρ, μιλώντας σε συνέδριο του Ινστιτούτου Ασπεν στη ρουμάνικη πρωτεύουσα.

Η Ρουμανία και η Πολωνία, και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν προχωρήσει σε αύξηση των αμυντικών δαπανών τους, ακολουθώντας τις σχετικές προτροπές του προέδρου Τραμπ. Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τις αμυντικές υποδομές του, όπως τις απαρχαιωμένες διαβιβάσεις του, έτσι ώστε τα νέα κράτη-μέλη και πρώην μέλη του

Συμφώνου της Βαρσοβίας να μπορέσουν να ενταχθούν στις κοινές αμυντικές δομές της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στην ομιλία του στο συνέδριο στο Βουκουρέστι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τεοντόρ Μελεσκάνου είπε ότι η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και η αντιμετώπιση των «υβριδικών απειλών» της Ρωσίας πρέπει να απασχολήσουν επειγόντως την Ε.Ε.

Η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου σχεδιάζει να παρουσιάσει δύο μεγάλα προγράμματα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού μέχρι το τέλος του έτους, που θα αφορούν την αύξηση του αριθμού μαχητικών αεροσκαφών που έχει συμφωνήσει να αγοράσει η Ρουμανία. Η χώρα έχει εκπληρώσει τη συμβατική υποχρέωσή της στο ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ της, έχοντας δεσμευθεί να διατηρήσει το ποσοστό των αμυντικών δαπανών στο ίδιο επίπεδο για τα επόμενα δύο χρόνια. Στις αρχές του έτους, η Ρουμανία υπέγραψε για την αγορά αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Patriot.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή