Νέα τροπή στο θρίλερ Κασόγκι

Νέα τροπή στο θρίλερ Κασόγκι

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις τουρκικών μέσων ενημέρωσης δίνουν νέες διαστάσεις στο θρίλερ των τελευταίων ημερών γύρω από την τύχη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολη.

Επικαλούμενη τα πρώτα στοιχεία που έχουν προσκομίσει οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah ταυτοποίησε τα 15 μέλη του «εκτελεστικού αποσπάσματος» που έστειλε, σύμφωνα με τους συντάκτες του ρεπορτάζ, η Σαουδική Αραβία στην Κωνσταντινούπολη για να δολοφονήσουν τον Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στα 15 ονόματα που συνοδεύονται από τις φωτογραφίες τους, ξεχωρίζει ιατροδικαστής του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Σαουδαραβικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας. Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται αξιωματικοί του στρατού και της πολεμικής αεροπορίας.

Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV παρουσίασε βίντεο από κάμερες ασφαλείας που συνθέτουν τις κινήσεις του «εκτελεστικού αποσπάσματος» την επίμαχη ημέρα. Στις 3.28 π.μ., ένα από τα δύο ιδιωτικά τζετ που φέρεται να μετέφεραν τους «εκτελεστές» προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ στις 4.51 π.μ. οι αφιχθέντες κάνουν check-in σε ξενοδοχείο, κοντά στο σαουδαραβικό προξενείο.

Το επόμενο βίντεο, με ένδειξη 1.14 μ.μ., δείχνει τον Κασόγκι να εισέρχεται στο προξενείο. Γνωστός για την έντονα κριτική στάση του έναντι του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τακτικός αρθρογράφος της Washington Post, ο Κασόγκι προσήλθε στο προξενείο για τυπικές διατυπώσεις γύρω από τον επικείμενο γάμο του με τη μνηστή του, Χατίς Τσεενγκίζ, η οποία τον περίμενε απέξω αλλά δεν τον συνάντησε ξανά ποτέ.

Στις 3.07 μ.μ., βίντεο εμφανίζει δύο αυτοκίνητα με διπλωματικές πινακίδες, ένα μαύρο Σεντάν και μια μαύρη Μερσέντες (βαν) με φιμέ τζάμια, να βγαίνουν από το προξενείο. Το βαν εισέρχεται στην παραπλήσια προξενική κατοικία, όπου παρκάρει. Το βίντεο τελειώνει με τα δύο ιδιωτικά τζετ να αναχωρούν για τη Σαουδική Αραβία, μεταφέροντας τους φερόμενους ως εκτελεστές, στις 5.40 μ.μ. και στις 9 μ.μ.

Το μυστήριο γύρω από την τύχη του Κασόγκι και οι τουρκικές αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει διεθνή σάλο. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στην Τουρκία προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση, χωρίς να αποκλείει την αποστολή κλιμακίου του FBI. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να δώσει εξηγήσεις και δήλωσε ότι θα προσκαλέσει τη μνηστή του Κασόγκι στον Λευκό Οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή