ΗΠΑ: Ο ισχυρότερος κυκλώνας του αιώνα

ΗΠΑ: Ο ισχυρότερος κυκλώνας του αιώνα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τη Φλόριντα ενόψει του κυκλώνα «Μάικλ», ο οποίος προβλέπεται να αποδειχθεί «ο πλέον καταστροφικός κατά τον τελευταίο αιώνα», όπως προειδοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

Νωρίς το απόγευμα, ο κυκλώνας έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις ακτές της βορειοδυτικής Φλόριντα, όπου η ταχύτητα των ανέμων έφτανε τα 250 χιλιόμετρα την ώρα. Βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί, δέντρα έπεφταν στους δρόμους, ενώ το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων προέβλεπε ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά 4,3 μέτρα σε ορισμένες περιοχές. Οι Αρχές διέταξαν τους κατοίκους κομητειών με συνολικό πληθυσμό 2,1 εκατομμύρια να απομακρυνθούν αμέσως και να αναζητήσουν αλλού ασφαλές καταφύγιο. Οι ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα, στον Κόλπο του Μεξικού, περιόρισαν κατά πολύ την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για προληπτικούς λόγους, ενόψει των αναμενόμενων καταστροφών. Ξεκινώντας σαν τροπική καταιγίδα, ο κυκλώνας «Μάικλ» ενισχύθηκε απότομα καθώς περνούσε από τον Κόλπο του Μεξικού με βορειοδυτική κατεύθυνση, για να φτάσει στην κατηγορία 4 της πενταβάθμιας κλίμακας. Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνο και πιθανόν φονικό φαινόμενο». Είναι τέτοια η δύναμή του που προβλέπεται ότι θα διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του κυκλώνα, καθώς θα διασχίσει τη Φλόριντα και θα κατευθυνθεί προς την πολιτεία Τζόρτζια, νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Θα παραμείνει πολύ επικίνδυνος και όταν φτάσει στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, οι οποίες αγωνίζονται ακόμη να κλείσουν τις πληγές τους από το πέρασμα του κυκλώνα «Φλόρενς», που στοίχισε τη ζωή 40 ανθρώπων και προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε ορισμένες περιοχές, το ύψος των βροχοπτώσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατοστά.

Τερατώδης καταιγίδα

«Είναι η τελευταία σας ευκαιρία να προετοιμαστείτε γι’ αυτή την τερατώδη καταιγίδα. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να επισκευάσετε το σπίτι σας, αλλά όχι και να επαναφέρετε κάποιον στη ζωή», ήταν η δραματική έκκληση του κυβερνήτη Σκοτ, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες άρχισαν να επιδεινώνονται. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) είναι έτοιμη, όλος ο κόσμος είναι έτοιμος», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ. Περίπου 2.500 άνδρες και γυναίκες της Εθνοφρουράς είχαν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν την εκκένωση περιοχών και την αντιμετώπιση καταστροφών, ενώ άλλα 4.000 μέλη της βρίσκονταν σε επιφυλακή. Περί τα 17.000 μέλη συνεργείων επιδιόρθωσης των ζημιών στα δίκτυα ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών είχαν ήδη τοποθετηθεί στις θέσεις τους. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», έγραψε στο Facebook ο μετεωρολόγος του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων, Ντένις Φέλτγκεν. «Στα ιστορικά μας αρχεία, από το 1851 και μετά, δεν υπάρχει καταγεγραμμένος κυκλώνας στην κατηγορία 4 που να έχει πλήξει ποτέ τη βορειοδυτική Φλόριντα», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή